1. Arepa

Okrugle pogače koje se jede u Kolumbiji i Venezueli. Pripremaju se na roštilju na ugljen, a mogu se puniti mesom, sirom, grahom, piletinom i avokadom. S obzirom da se izrađuju od kukuruznog brašna, nemaju glutena.

2. Chapati
Popularan indijski 'ravan' kruh koji se tostira na peći dok ne postane zlatno-žut, a izrađuje od pšeničnog brašna, bez dodatka ulja. Obično se jede uz povrtne curryje, ili koristi za pripremu sendviča.

3. Damper

Kruh australskog 'busha' od brašna, vode, soli i ponekad mlijeka, koji se tradicionalno priprema na ugljenu otvorene vatre, ali se može pripremiti i u standardnoj pećnici. Najčešće se jede uz sušeno meso ili uz okrepljujući zimski gulaš.



4. Foccaccia

Tanak talijanski kruh koji se radi od oštrog brašna, ulja, vode, soli i kvasca, a ponekad ukrašava maslinama, rajčicama i začinima poput ružmarina. Odličan je prilog brojnim specijalitetima, ali se koristi i za pripremu sendviča. Zbog visokog udjela ulja, riječ je o vrlo kaloričnom kruhu s kojim treba pažljivo.

>> Foccacia: Savršeni talijanski kruh za kombiniranje s vinom i maslinama

5. Grissini

Štapići suhog kruha u obliku olovke, koji također potječe iz Italije. Hrskavi štapići mogu biti obogaćeni sjemenkama, začinima i začinima, te se poslužiti sa suhomesnatim proizvodima, sirom i voćem kao dio predjela.

6. Injera
Ravan kruh s unikatnom spužvastom strukturom nacionalno je jelo Etiopije, ima kiselkasti okus, a glavni sastojak mu je minijaturna žitarica teff koja raste u ovoj afričkoj zemlji. Hrana se uglavnom poslužuje na velikoj injeri, a jede se rukama.

7. Naan

Ovaj se tip pogače na bazi jogurta jede u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji. Elastično tijesto se priprema u specijalnoj vrsti 'pećnice' (tandoor), a prije posluživanja premazuje se maslacem.



8. Tortilja
Tanke meksičke 'palačinke' pripremaju se od vode i pšeničnog ili kukuruznog brašna, a koriste za čitav niz tamošnjih specijaliteta – od enchilada i burrita do fajitas i tacosa. Kad popržite komadiće tortilja u dubokom ulju – dobivate tortilja čips.

9. Integralna pita
Na Bliskom istoku ova se vrsta pogače koristi za pripremu sendviča, ili se umače u domaće namaze poput hummusa. Originalni recept zahtijeva integralno brašno, ali se može pripremiti i od rafiniranih varijanti.

10. Yufka
Poput papira tanko tijesto od pšeničnog brašna, vode, soli i nešto biljnog ulja omiljena je vrsta kruha u Turskoj. Koristi se za pripremu slatkih deserata, a posipa se sa sušenim voćem i orašastim plodovima. U slanoj varijanti sljubljuje se s mesom, sirom i povrćem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju