Ljeto je završilo, s ulica su nestali kratki rukavi, a mnogi od nas već razmišljaju kako bi bilo lijepo uhvatiti još malo sunčevih zraka na plaži. S obzirom kako to u kontinentalnom dijelu Lijepe naše trenutačno baš i nije opcija, donosimo ona mjesta na kojima se i desetom mjesecu može uživati u toplom i suhom vremenu!

Santorini

Dio otočja Cikladi u Egejskom moru, Santorini je nadaleko poznat po svojoj arhitekturi jer je gotovo nemoguće da već negdje niste vidjeli bijele kuće s plavim krovovima. Neke legende govore da je čak na području Santorinija bila drevna civilizacija Atlantida, koju je uništila erupcija vulkana otprilike 1600 pr. Kr.

Saint Tropez

Mjesto koje je već desetljećima sinonim za elitni turizam smjestilo se na jugu Francuske, točnije na pola puta između Nice i Marseillea. Plaže su čudesne, najpoznatije su Pampelonne i Salins, a s obzirom da temperatura u listopadu nerijetko pokazuje i 25 stupnjeva, možete to i sami provjeriti. Naravno, u Saint Tropezu će vas čekati i luksuzni barovi i restorani, a vama jedino treba dovoljno novca!

Kaš

Gradić u Turskoj smjestio se na Likijskom poluotoku, a u ovo doba godine krase ga visoke temperature. Do unazad par desetljeća Kaš je bio tek maleno ribarsko selo, ali dolaskom turista procvjetao je i postao IN destinacija.

Lanzarote

Najsjeverniji otok Kanarskog otočja koji je i UNESCO proglasio rezervatom biosfere smjestio se oko 150 kilometara od marokanske obale. Ovdje i u desetom mjesecu temperature idu iznad 20, tako da možete uživati na stjenovitim i pješčanim plažama.

Zakintos

Itekako poznat našim studentima, s obzirom da je dobar dio budućih akademskih građana apsolventsko putovanje proveo na Zakintosu. U listopadu preko dana živa pokazuje 23 stupnja, a hladnije je tek preko noći. Otok se inače nalazi u Jonskom moru, a o njemu je još u pradavna vremena pisao i Homer. Rajske plaže i zabava glavne su stvari koje ćete pronaći na Zakintosu.

Sardinija

Sardinija je u jesen prilično topla, ali isto tako i zabavna. Održavaju se razni festivali od kojih je najpoznatiji „Autunno in Barbagia“ (Jesen u Barbagi), ali ne fali ni plaža u kojima možete ispitati temperaturu mora. Također, tko želi kulturu i gradski „đir“ uvijek može posjetiti gradove Alghero i Cagliari, a željnima gastronomije preporučamo slavni sir Casu Marzu.

Costa Brava

Dio španjolske obale koji se pruža od francuske granice pa sve do Barcelone, izvanredno je mjesto za hvatanje sunčevih zraka u jesen. Ovdje ćete pronaći more pješčanih plaža, a kad vam dosadi kupanje, uvijek možete otići u Picassov ili Dalijev muzej i provjeriti što su to sve izradili genijalni španjolski umjetnici.Dubrovnik

I mi imamo konja za trku! Grad koji je ljeti prepun i čijim je ulicama ponekad gotovo nemoguće prošetati, u desetom mjesecu i više je nego poželjan odabir. More zna biti još dovoljno toplo za uživanje u morskim radostima, a cijene smještaja daleko su niže nego od onih u srcu sezone.

Amalfi

Sunce grije i na jugu „Čizme“. Amalfijska obala proteže se od prekrasnog mjesta Positano na zapadu pa do mjesta Vietri sul Mare na istoku. Ovdje je toplo, a zbog velikog značaja, obalu je UNESCO uvrstio na popis Svjetske baštine ravno prije 20 godina. S obzirom kako je Italija uvijek dobar izbor, s Amalfijem je teško „fulati“...Sevilla

U srcu Andaluzije smjestila se Sevilla, koja je idealan odabir za sve željne zabave, kulture i ugodne jesenske temperature. Radi se o četvrtom po veličini španjolskom gradu koji je prema legendi osnovao Heraklo, a s obzirom kako su Sevillom dugo vladali Mauri utjecaj njihove arhitekture i dalje je itekako prisutan. U svakom slučaju, ako vam se ide u Španjolsku, a želite ostaviti Madrid i Barcelonu po strani, Sevilla je grad s kojim je nemoguće pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju