Od istoka prema zapadu kroz ovu prekrasnu zemlju pruža se nekoliko šumovitih planinskih lanaca, koji se izdižu preko 2000 metara, i primaju veliku količinu snijega u zimskim mjesecima. Između planina nalaze se plodne doline koje imaju toplu sunčanu klimu, i zbog kojih Bugarska ima reputaciju "Market Garden istočne Europe'. Ona, naime, proizvodi jako fin duhan i parfeme.

Prije nasilnog raspada Jugoslavije, zemlja je dobila mnogo od tranzitnog turizma zbog svog položaja na E5 koridoru iz Beograda prema Istanbulu. Neposredna blizina Turske u prošlosti je bila nedostatak za razvoj, što je rezultiralo time da je nekoliko stoljeća bila dijelom Osmanskog carstva. Svoju neovisnost vratila je, uz pomoć Rusije, 1878, kada je i podignuta predivna katedrala Alexandra Nevskog u Sofiji. Unatoč prisutnosti Turske i pomačke manjine (autohtoni muslimani), islamski doprinos kulturnoj baštini je bio zanemaren.



Projekti restauracija usredotočeni su na „muzeje gradove“ kao što je Veliko Turnovo, koji je odigrao veliku ulogu u srednjem vijeku. Obala Crnog mora u Bugarskoj prima najviše turista u regiji i tu je locirano gotovo dvije trećine ležaja cijele zemlje. Ona je scenski bogatija nego obala Rumunjske, s lijepim plažama koje su idealne za obiteljski odmor. Razvoj odmarališta je koncentriran oko Varne na sjeveru gdje su Zlatni Pyasatsi (Zlatni pijesci), Albena i Drouzhba kao vodeća odmarališta te Bourgas na jugu - gdje je najpopularniji centar Slunchev Bryag (Sunčana plaža). Većina tih naselja pruža međunarodnu zabavu i prilično su beskarakterna, međutim, turističko selo Dyuni razvijeno je u tradicionalnom stilu.
Bugarska je također destinacija zimskih sportova, s velikim odmaralištima Borovets i Bansko na planini Pirin te Aleko na planini Vitoša, koja je ishodište za veliki broj vikend skijaša iz obližnje Sofije i Pamporovo, u Rodopskom masivu. Međutim, objekti, iako poboljšani, nisu tako sofisticirani kao oni u Alpama, a na Balkanu se također ne mogu ponuditi skijališta na velikim visinama koja preferiraju zapadni turoperatori.



U budućnosti se planiraju pojačati "eko-staze ', lječilišta, vinske ture, glazbeni folklor (zemlja je poznata po svojim zborovima), arheološki turizam (tračka civilizacija je vjerojatno najstarija u Europi) i speleološke ture. Bugarska je također poznata po samostanima, koji su često smješteni u udaljenim planinskim dijelovima, gdje je Pravoslavna crkva sačuvala nacionalni identitet kroz stoljeća osmanske vladavine. Najpoznatiji među njima su Rila na jugu Sofije i Boyana na periferiji glavnog grada. Kako bi kulturni turizam bio uspješniji, više pažnje treba posvetiti poboljšanju dostupnosti i sadržajima za posjetitelje, kako bi se zadovoljili i zahtijevniji turisti. Bugarski roštilj, sirevi i vina, nešto su senzacionalno i totalno povoljno hrvatskom džepu, dok su žene crne, divlje i nasmijane. Dakle, što još čekate!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju