U trendu Šetnica kroz Kanal sv. Ante - 2 Kao iz bajke Četiri i pol kilometra ljepote: Put na kojem se spajaju grad i more, priroda i povijest EastLink - 3 Pošto soba? "Prijevara" teška 744 tisuća eura: Hotel u kojemu nitko nikada nije uspio rezervirati sobu Ghazipur - 3 Otrovni smrad Ne prestaje rasti: Planina smeća koja truje milijune ljudi svake godine naraste za 10 metara


Priznati chef Zdravko Tomšić iz renomiranog kvarnerskog restorana Draga di Lovrana već treću godinu za redom priprema poseban meni sa chefovima Vinodola Marijom Čepekom i Mićom Tolićem. Ove je godine 10. i 11. ožujka na rasporedu meni u više slijedova (sedam slijedova, deset jela!), koji je inspiriran Dalmatinskom Zagorom. Večeru je otvorilo predjelo „Privari guzicu“, odnosno dinstano povrće s maslinama i sirom iz mišine koje je služilo da zavara glad, te soparnik kao jedan od najvećih specijaliteta Zagore.


Nastavilo se sa zalučenom purom s pečenicom, (lučnica je umak od kiselog mlijeka i češnjaka kojim su poliveni žganci – sjajan spoj!), punjenim spužem na imotski te žabljim kracima pohanim na maslu. Posluženi smo i prvim vinom večeri, Crveno jezero Grabovac 2012., finim imotskim rozeom. Najfotogeničnije jelo dana bila je dimljena jegulja s kremom od raštike i mladim kozjim sirom. Dakle, sve od prašumski zelene boje do klica rotkvica na vrhu je bila čista senzacija! Počeo se piti Chardonnay barrique Krolo 2013. Cetinska pastrva s krustom od badema i šufiganim koromačem vratila je u mladost obožavatelje aromatičnog koromača i okupljene podsjetila na razna pića na bazi anisa.


Ono za što smo živjeli, poznavajući kako Chef Tomšić obožava i tretira jetricu, odista se i ostvarilo: zeleni kapural od „džigerice“ stavlja Tomšića, inače poznatog po spajanjuj tradicije i moderne gastronomije - u rang čarobnjaka. Neponovljivo jelo i vrhunsko vino Modro jezero Grabovac 2013.! Naredno jelo, svinjska kračica i jezik iz rasola s kremom od krumpira, kupusom u vučenom tijestu i umaku od arambašića, na tanjuru izgleda puno jednostavnije od imena, a i nestalo je u trenu (kao i butelja Cabernet sauvignon Merlot barrique Krolo, najjače sparivanje večeri, po mom skromnom ukusu) – dakle, najbolji buncek u mom životu, drugima je najbolji bio jezik, a tu je bio i vrhunski umak na bazi kiselog kupusa. Divota.


Za kraj smo se osladili imotskim rafiolom s natprirodnim džemom vrgoračkih jagoda, uz već opjevani, slatki, voćni i višnjasti Merlot Boutique Korlat 2011., svaka čast enologinji Josipi Andrijanić na sjajnom izboru.

Obične, svakodnevne namirnice pretvorene u vrhunski gastronomski doživljaj – ovo stvarno treba iskusiti, pa smo tako vidjeli i Matu Jankovića, Anu Ugarković, Matiju Babića, Deana Kotigu i Moranu Zibar iz Potjere, i još puno hrvatske gastro kreme. Dakle, ne propustite!


Cijena posebnog jelovnika Zdravkovog viđenja Dalmatinske Zagore koji će se 11. ožujka služiti za ručak i večeru - iznosi 255 kuna, dok je čaša vina 18 kuna. Rezervirajte što prije na telefone 01/4811-427 i 099/3811-427 te mail vinodol@vinodol-zg.hr – ovakav se meni više nikada neće ponoviti, a uživanje je definitivno garantirano!