• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Martín Berasategui

"Kuhinje restorana prije su bile pune tajni...", otkriva chef s najviše Michelinovih zvjezdica u Španjolskoj

"Pitajte starije kuhare, i reći će vam: kuhinje su bile prepune tajni i svaki chef je imao svoju kuharicu koju s nikime nije dijelio. Srećom, stvari su se kasnije promijenile“, kaže Martín Berasategui.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 10.06.2023 06:53 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije

"48 godina posvetio sam tijelo i dušu onome što volim najviše na svijetu“, kuhanju, kaže Martín Berasategui, španjolski chef s najviše Michelinovih zvjezdica. U svojem chefovskom CV-ju nanizao ih je čak 12! No bez obzira na brojna priznanja i nagrade, Berasategui nije popularan kao Joel Robuchon, Alain Ducasse niti Gordon Ramsay.

Skromni "umjetnik" živi da bi kuhao, a eksponiranje u medijima nije mu u prvom planu – umjesto toga, nezaustavljivo radi, smišlja nove projekte i pušta da njegova hrana govori umjesto njega.

Berasateguijeva kuhinja opisuje se kao kulinarska umjetnost u kojoj baskijska gastronomija susreće francuske tehnike, a smatra se i jednim od chefova koji su itekako pomogli da se Baskija nađe na gurmanskoj karti jedne od najboljih destinacija na svijetu.

Zavidne godine provedene u kuhinji Martin duguje ranim počecima i  korijenima – tinejdžerske godine proveo je radeći u obiteljskom restoranu Bodegón Alejandro u starom dijelu San Sebastiana, a kada je naučio osnove, gladan znanja, otputovao je u Francusku kako bi naučio nešto više o klasičnim metodama kuhanja. No počeci nikada nisu laki. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martín Berasategui (@martinberasategui)

 "Kad sam počeo kuhati s 15 godina, stvari nisu bile tako transparentne kao danas", kaže Berasategui, dodajući kako su chefovi prije skrivali svoje znanje, recepte i vještine od kolega.

"Pitajte starije kuhare, i reći će vam isto: kuhinje su bile prepune tajni i svaki masterchef je imao svoju kuharicu koju s nikime nije dijelio. Srećom, stvari su se kasnije promijenile“, kaže chef napominjući kako je ključno da prenesemo svoje znanje budućim generacijama.

"Često kažem da su mladi kao spužve koje se moraju svaki dan namakati da bi učili. Oni ne čitaju misli i stoga im mi moramo prenijeti znanje – to je naša odgovornost. Najveća ostavština koju mogu ostaviti sljedećim generacijama je - sve što znam. Budućnost je u rukama mladih“, napominje Berasategui.

Nakon što je proširio vidike, u dobi od tek dvadeset godina mladi Martin je preuzeo roditeljski restoran, a pet godina kasnije zaradio i prvu Michelinovu zvjezdicu. 12 Michelinovih zvjezdica kojima se ponosi danas naći ćete u restoranu Martín Berasategui (Lasarte-Oria), gdje ih je tri', kao i u Lasarteu, u Barceloni. Dvije zvjezdice ima M.B na Tenerifima, a po jednu imaju restorani Oria (Barcelona), Ola Martín Berasategui (Bilbao), Fifty Seconds Martín Berasategui (Lisabon) i Etxeko (Ibiza).

Oni koji ga poznaju, kažu da je Martin odličan chef, ali još bolji čovjek: šarmatan, pažljiv, velikodušan i entuzijastičan, ali i odlučan, energičan i optimističan. Iako je naizgled jednostavan, iznutra je poput vulkana novih ideja i projekata. Ako ne piše kuharicu onda vodi master class ili mentorira - iznenađujuće je s koliko se stvari može baviti u isto vrijeme. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martín Berasategui (@martinberasategui)

 Na pitanje koja je tajna njegovog uspjeha, Martin kaže kako je stvar u neprestanoj promjeni, trudu da svakim danom bude sve bolji i bolji.

"Ako ove godine na jelovniku imam trlju, onda mora biti bolja od one koju sam posluživao prošle godine. Želite li biti relevantni, morate  postaviti ciljeve. To sam naučio provodeći većinu svojeg vremena u kuhinjama. Posao je težak, ali zaslužan za moju sreću. Velik dio uspjeha leži u činjenici da sam uvijek radio ono što volim i nastavljam to raditi“, otkriva chef.

Sa suprugom Onekom Arregui, chef je 1993. godine otvorio restoran Martín Berasategui u mjestu Lasarte-Oria, udaljenom sedam kilometara od San Sebastiána. Nakon šest mjeseci dobio je prvu Michelinovu zvjezdicu, a drugu je čekao tri godine. Najviše priznanje, treću zvjezdicu dobio je 2002. godine.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martín Berasategui (@martinberasategui)

"Supruga i ja smo htjeli otvoriti sasvim drugačije mjesto u usporedbi s onim u Starom gradu (San Sebastiana), pa smo počeli tražiti. Bodegón je imao mnoga ograničenja. Tamo nismo mogli ostvariti svoje snove. Htio sam se baviti fine diningom, izražavati se slobodno i biti kreativan. Radom i upornošću stvorio sam restoran Martín Berasategui. Bio je to veliki skok, sa stotinama dodatnih kvadrata i tisuća promjena koje je trebalo napraviti.

Restoran Martín Berasategui suptilna je posveta ocu kojeg je chef izgubio dok je imao tek 20 godina. Kao podsjetnik na oca osmislio je logo restorana koji predstavlja njegov potpis, a godinama nakon otvorenja ovo mjesto ne prestaje oduševljavati remek-jelima, prirodom i energijom. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martín Berasategui (@martinberasategui)

"U elegantnom okruženju kojem ne manjka prekrasnih pogleda na okolnu prirodu, gosti mogu iskusiti hedonistički pristup kuhinji, koji uključuje odabrane namirnice, zanatski kruh, fantastične maslace...

Bilo da naručite à la carte ili se odlučite za spektakularan degustacijski jelovnik, imate priliku uživati u specijalitetima kuće i novim kreacijama“, preporučuje Michelinov vodič jela koja potpisuje vizionar baskijske kuhinje i chef od kojeg možemo puno toga naučiti.

  • #Martín Berasategui
  • #chef
  • #Španjolska
  • #baskija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zapečeni lungić s krumpirom recept
Savršena kombinacija
Za najfiniji lungić iz pećnice ne treba vam puno sastojaka, ni vremena – ovaj recept je jako jednostavan, a rezultat fantastičan
Brzo, ukusno i povrtno: Popečci od tikvica i batata s finim umakom od jogurta
Za pola sata
Brzo, ukusno i povrtno: Popečci od tikvica i batata s finim umakom
Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima
Trikovi koji pale
Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima
Posebno mjesto: Švicarsko selo u kojem nitko ne želi načeti svoj komad sira
Priča za film
Posebno mjesto: Selo u kojem nitko ne želi načeti svoj komad sira
Znate li da se u Beču nalazi mikrorepublika? U centru je grada, a ima šestotinjak "stanovnika"
Kugelmugel
Znate li da se u Beču nalazi mikrorepublika? U centru je grada, a ima šestotinjak "stanovnika"
Sindrom trećeg čovjeka: Kako naš mozak reagira u ekstremnim situacijama
Na rubu
Sindrom trećeg čovjeka: Kako naš mozak reagira u ekstremnim situacijama
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Puljić: "Čuo sam da je sastanak u Bijeloj kući bio na granici svađe, a Trumpove poruke razbjesnile su prosvjednike"
neredi u SAD-u
Puljić: "Čuo sam da je sastanak u Bijeloj kući bio na granici svađe, a Trumpove poruke razbjesnile su prosvjednike"
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na prvoj liniji
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Nadzor gradilišta u Bjelovaru otkrio propuste poslodavca
STRANI RADNICI
Policija upala na gradilište: Otkrili gdje je poslodavac smjestio strane radnike
show
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Maja Šuput u istoj večeri pjevala u Areni Zagreb i na Oktobeerfestu
bolje od originala?
Poslušajte kako je Maja Šuput otpjevala Brenin dio hit-dueta s Miroslavom Ilićem u Areni!
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Bolna patela koljena: Zašto boli i koji je najbolji oblog?
Piše fizioterapeut
Bolna patela koljena: Zašto boli i koji je najbolji oblog?
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Haker otkriva zašto ne treba posuditi punjač za mobitel! Posljedice mogu biti katastrofalne
Zanimljivo
Haker otkriva zašto ne treba posuditi punjač za mobitel! Posljedice mogu biti katastrofalne
tech
Jesu li izvanzemaljci posjetili Zemlju? Evo što kaže poznati znanstvenik
Objasnio što misli
Jesu li izvanzemaljci posjetili Zemlju? Evo što kaže poznati znanstvenik
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
sport
VIDEO Atletico Madrid slavio protiv Osasune Ante Budimira: Almada strijelac
Pogledajte golove
VIDEO Pala je čista desetka: Budimir i društvo poraženi u Madridu, ali jedan se proslavio
"Bilo je čudno": Trener Dinama zatečen bojkotom Boysa, oglasili su se priopćenjem
Evo što su poručili
"Bilo je čudno": Trener Dinama zatečen bojkotom Boysa, stiglo je priopćenje navijača
Preminula ikona SHNL-a Željko Rumbak (57)
Počivao u miru
Nakon duge i teške bolesti preminula ikona SHNL-a (57): "Zauvijek u srcima varteksovaca"
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Skrivena sudbina: Hoće li prošlost otvoriti stare rane doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Hoće li prošlost otvoriti stare rane doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
putovanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
novac
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
ENERGETSKI MIX
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
LOŠI SPORAZUMI
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
lifestyle
Anica Kovač na zagrebačkoj špici u posebnim trapericama 2025.
Upečatljiv model
U ovim trapericama teško je ne privući pažnju, a Anica Kovač nosi ih uz tenisice i bombericu
Mirela Holy u kratkoj jakni Demobaza na špici 2025.
Uvijek drugačija
Mirela Holy ima najkraću jesensku jaknu, koja je zasjenila i vrtoglave platforme
Najljepše ime za djevojčice i dječake koje znači sreća
ZA DJEVOJČICE I DJEČAKE
Ova dva imena znače "sreća", a naše čitateljice proglasile su ih najljepšima
sve
VIDEO Atletico Madrid slavio protiv Osasune Ante Budimira: Almada strijelac
Pogledajte golove
VIDEO Pala je čista desetka: Budimir i društvo poraženi u Madridu, ali jedan se proslavio
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Maja Šuput u istoj večeri pjevala u Areni Zagreb i na Oktobeerfestu
bolje od originala?
Poslušajte kako je Maja Šuput otpjevala Brenin dio hit-dueta s Miroslavom Ilićem u Areni!
Paella - 16
Ponos nacije

Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske ugostilo je gastronomske stručnjake i znatiželjnike kako bi otkrili tajne savršene paelle… NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Puerto de Mogan - 4 Putovanja
    Puerto de Mogán

    Jesen u japankama: Dobro došli u najljepši gradić španjolske Male Venecije

  • Tabarca - 4 Putovanja
    Mala Tabarca

    Najmanji naseljeni otok u Španjolskoj: Posebno mjesto koje turisti još nisu okupirali

  • Paella - 16 Hrana i piće
    Ponos nacije

    Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close