• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Talijanski trikovi za savršene maneštre: Juhe sa sokom od pečenja, sirom, pršutom, palačinkama...

Neke od najboljih talijanskih juha dolaze upravo sa sjevera Italije, gdje su zime duge i hladne pa se treba nekako zagrijati...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.11.2021 10:49 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Sokol kula - 1 Vrijedi posjetiti Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti

Talijanske maneštre pune mirisnog povrća, začina, ali i ribe i mesa fino griju kad poželimo nešto ukusno i konkretno, što će nas držati sitima satima. Neke od najboljih talijanskih juha dolaze sa sjevera Italije, gdje su zime duge i hladne. Većina tradicionalnih recepata temelje se na riži, tjestenini ili mahunarkama, kako bi mogla zasititi i pripremiti na zimske aktivnosti. Domaći temeljac glavni je sastojak većine juha pa na njega odlazi i najviše truda, no lako ga možete zamrznuti i imati pri ruci kada vam zatreba.

Fini temeljac

Meso iz slobodnog uzgoja najbolji je izbor za pripremu finog temeljca. U Italiji se koristi i kopun, osobito za juhe koje se poslužuju s punjenom tjesteninom poput tortellina. Goveđi temeljac se najčešće koristi u talijanskoj kuhinji; i to ne samo za pripremu juha, nego i rižota, umaka te mesnih jela.

Jedan od trikova kako bi goveđi temeljac bio aromatičniji je klinčić koji možete umetnuti u glavicu luka. Osim luka i klinčića, možete iskoristiti i mrkvu, celer, lovor, češnjak, peršin, poriluk te zrele rajčice. Nakon što temeljac zakuha na laganoj vatri smanjite vatru i kuhajte oko tri sata, uz povremeno skupljanje pjene s vrha.

Talijanska svadbena juha Hrana i piće Talijanska svadbena juha: Klasik koji se jede nedjeljom i nema veze s vjenčanjima

Za riblji temeljac možete iskoristiti miješanu svježu ribu, poput oslića, brancina, arbuna, a prethodno je dobro očistite i izvadite utrobu. Celer, mrkva, luk, peršin i češnjak dat će finu aromu. Napola poklopite i kuhajte jedan sat na laganoj vatri pa posolite i kuhajte još 15 minuta pa procijedite temeljac.

Dobra baza

Sjeckana panceta, luk, češnjak i peršin uz dodatak začina kao što su mažuran i bosiljak fina su baza za juhe kojima ne treba previše sastojaka, osim ječma, leće, slanutka ili graha. Za pirjanje je dovoljno tek pet minuta, a potom se dodaje voda. Nakon što zakuha, dodajte ostale sastojke prema želji, a za kraj pospite naribanim sirom i poprskajte maslinovim uljem. Za takvu juhu Talijani koriste i jednorednu pšenicu, koja se upisala se u talijansku tradiciju otkako su je uzgajali stanovnici Lazia i prije uspona Rima. Koristili su je prvenstveno za pripremu kaše, no danas se ta namirnica ponovno vraća u modu pa ako je uspijete naći, možete je iskoristiti tako da je kuhate u juhi oko pola sata, ili dok ne omekša.

Slika nije dostupna Hrana i piće Diže iz mrtvih: Recept za talijansku juhu od rajčice s tjesteninom i parmezanom

Uz dodatak kruha

Ribollita je toskanska juha s povrćem i kruhom u koje se dodaje i povrće poput blitve, kelja, poriluka, mrkve i celera. Lijepu teksturu daje kruh koji se reže na kriške debljine od oko 1,5 cm. Kruh se dodaje nakon što se povrće i grah skuhaju, u posebnu posudu: u lonac s debelim dnom stavljajte 1-2 zaimače juhe pa krišku kruha, ponavljajući postupak dok sve ne potrošite. Zatim dodajte maslinova ulja i ostavite da odstoji dva sata. Nakon toga kuhajte 20 minuta bez miješanja pa poslužite.

Uz samo nekoliko sastojaka koje imate u hladnjaku možete pripremiti krepku juhu koja će vas fino zagrijati. Zagrijte maslac u tavi pa popržite kriške kruha. Stavite ih u zdjelice za juhu pa ubacite jaja tako da žumanjak ostane čitav i prelijte vrućim temeljcem. Ostavite minutu-dvije da se jaja skuhaju – i poslužite. Pospite paprom i parmezanom.

Odlični dodaci

Sir, jaja, kruh i punjena tjestenina samo su neki od dodataka kojima Talijani obogaćuju svoje juhe. Osim toga, znaju dodati i palačinke, što je osobito praktično ako imate višak koji treba iskoristiti. Palačinke zagrijte ili ispecite, pospite parmezanom pa zarolajte i narežite na trake te poslužite umjesto tjestenine u pilećoj juhi.

Odličan dodatak je i tjestenina punjena sirom, mesom ili povrćem, najbolje svježe pripremljena. Tortellini u goveđem temeljcu klasičan su specijalitet u Bologni. Krupno narezana svinjetina se peče u tavi na maslacu pa se zatim usitni zajedno s pršutom i mortadelom, jajetom, parmezanom i muškatnim oraščićem. Ta se smjesa iskoristi za punjenje tjestenine koja se skuha u goveđem temeljcu – bit će dovoljno dvije, tri minute da omekša.

Slika nije dostupna Hrana i piće Za manje od pola sata: Najbrži recept za finu juhu s piletinom i tortellinima od sira

Valle d'Aosta na sjeveru Italije dom je juhe od sokova od pečenja. Na svinjskoj masti najprije se prže listovi kelja, a popečeni kruh se poprska sokovima. Potom se u vatrostalnu posudu slaže s pršutom i posipa sirom te prelije s toliko goveđeg temeljca da se prekrije kruh. Zatim se peče u pećnici oko pola sata, postepeno povećavajući temperaturu od 150-200 stupnjeva Celzija.

I krupica krupnijeg zrna slastan je dodatak goveđem temeljcu, a nakon što se skuha jedino što trebate je dodati maslaca i ribanog parmezana.

  • #kako kuhati
  • #Juha
  • #Maneštra
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje
Djelo u procesu
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje otvara se u Tkalčićevoj ulici
Advent u Grazu: Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih adventa u regiji
Advent u Grazu
Isplati se! Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih adventa u regiji
Nadjev od kadulje i luka: Mirisan dodatak blagdanskom pečenju
Lako i slasno
Nadjev od kadulje i luka: Mirisan dodatak blagdanskom pečenju
Prva žičara na svijetu: U kabinama teškim 200 kilograma prevozila je putnike iz grada u Alpe
U Južnom Tirolu
Prva žičara na svijetu: U kabinama teškim 200 kilograma prevozila je putnike iz grada u planine
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
VIDEO Plenković sa suprugom stigao u Elizejsku palaču
Stigao sa suprugom
FOTO/VIDEO Plenković na svečanoj večeri u Elizejskoj palači: Macron spomenuo Jean-Michela Nicoliera, ali i bocnuo Hrvatsku
Beograđanku šokirao potez žene u Zagrebu, evo što se dogodilo na kolodvoru: "Nije mi bilo na kraju pameti da će to napraviti"
putovanje u Hrvatskoj
Beograđanku šokirao potez žene u Zagrebu, evo što se dogodilo na kolodvoru: "Ni na kraj pameti mi nije bilo da će to napraviti"
Svaki dan s posla izostane gotovo 75 tisuća radnika! Liječnica uočila trend: "Otprilike svaki četvrti pacijent..."
Ozbiljan problem
Svaki dan u Hrvatskoj s posla izostane gotovo 75.000 radnika! Liječnica uočila jedan trend
show
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Tko je supruga Davora Gobca?
samozatajna plavuša
Tko je supruga Davora Gopca? Nekad je i sama punila pozornice, no onda se povukla iz javnosti
Thompsonova supruga Sandra u publici na varaždinskom koncertu
posebna prigoda
Thompsonova supruga pokazala s kim je uživala na njegovom koncertu u Varaždinu!
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Otkrivena nova opasnost apneje u snu: Rizik od ovoga je veći nego što mislite!
Alarmantni rezultati nove studije
Otkrivena nova opasnost apneje u snu: Rizik od ovoga je veći nego što mislite!
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
Novo istraživanje
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Kineske mobilne kompanije žele Appleu oteti korisnike: Ovo je njihov najveći adut u borbi s iPhoneom
Nemilosrdna borba
Kineske mobilne kompanije žele Appleu oteti korisnike: Ovo je njihov najveći adut u borbi s iPhoneom
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
sport
Nogometaši Milana pobijedili su Torino s 2:3 u 14. kolu Serie A
Bravo, Luka!
Veliki preokret Milana u Torinu: Modrić dirigirao veznim redom, Rossoneri se vratili iz dva pogotka zaostatka
Englezi šokirali nogometaše: Jedna od igračima najdražih gesta odsad se kažnjava žutim kartonom!
OD NOVE GODINE
Englezi šokirali nogometaše: Jedna od igračima najdražih gesta odsad se kažnjava žutim kartonom!
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
tv
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
MasterChef: Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
SVAKA ČAST!
Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
U dobru i zlu: Hoće li pregaziti ponos i još jednom ga izvući iz problema?
U DOBRU I ZLU
Hoće li pregaziti ponos i još jednom ga izvući iz problema?
putovanja
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški styling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Ženski parfemi koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
OMILJENI SU
15 parfema koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
sve
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški styling pun pogodak
Nogometaši Milana pobijedili su Torino s 2:3 u 14. kolu Serie A
Bravo, Luka!
Veliki preokret Milana u Torinu: Modrić dirigirao veznim redom, Rossoneri se vratili iz dva pogotka zaostatka
Carbonara
I restorani griješe...

Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru

Za pravu carbonaru treba imati jaja, panceta se dopušta, a vrhnje za kuhanje najbolje je zaboraviti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Carbonara Hrana i piće
    I restorani griješe...

    Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru

  • Trentino, Italija - 6 Zanimljivosti
    Primamljiva ponuda

    Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite

  • Sarma Hrana i piće
    Sto ljudi...

    Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close