• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Talijanski trikovi za savršene maneštre: Juhe sa sokom od pečenja, sirom, pršutom, palačinkama...

Neke od najboljih talijanskih juha dolaze upravo sa sjevera Italije, gdje su zime duge i hladne pa se treba nekako zagrijati...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.11.2021 10:49 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više Hrvati manje izlaze u kafiće i restorane Bezobrazno skupo! 10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

Talijanske maneštre pune mirisnog povrća, začina, ali i ribe i mesa fino griju kad poželimo nešto ukusno i konkretno, što će nas držati sitima satima. Neke od najboljih talijanskih juha dolaze sa sjevera Italije, gdje su zime duge i hladne. Većina tradicionalnih recepata temelje se na riži, tjestenini ili mahunarkama, kako bi mogla zasititi i pripremiti na zimske aktivnosti. Domaći temeljac glavni je sastojak većine juha pa na njega odlazi i najviše truda, no lako ga možete zamrznuti i imati pri ruci kada vam zatreba.

Fini temeljac

Meso iz slobodnog uzgoja najbolji je izbor za pripremu finog temeljca. U Italiji se koristi i kopun, osobito za juhe koje se poslužuju s punjenom tjesteninom poput tortellina. Goveđi temeljac se najčešće koristi u talijanskoj kuhinji; i to ne samo za pripremu juha, nego i rižota, umaka te mesnih jela.

Jedan od trikova kako bi goveđi temeljac bio aromatičniji je klinčić koji možete umetnuti u glavicu luka. Osim luka i klinčića, možete iskoristiti i mrkvu, celer, lovor, češnjak, peršin, poriluk te zrele rajčice. Nakon što temeljac zakuha na laganoj vatri smanjite vatru i kuhajte oko tri sata, uz povremeno skupljanje pjene s vrha.

Talijanska svadbena juha Hrana i piće Talijanska svadbena juha: Klasik koji se jede nedjeljom i nema veze s vjenčanjima

Za riblji temeljac možete iskoristiti miješanu svježu ribu, poput oslića, brancina, arbuna, a prethodno je dobro očistite i izvadite utrobu. Celer, mrkva, luk, peršin i češnjak dat će finu aromu. Napola poklopite i kuhajte jedan sat na laganoj vatri pa posolite i kuhajte još 15 minuta pa procijedite temeljac.

Dobra baza

Sjeckana panceta, luk, češnjak i peršin uz dodatak začina kao što su mažuran i bosiljak fina su baza za juhe kojima ne treba previše sastojaka, osim ječma, leće, slanutka ili graha. Za pirjanje je dovoljno tek pet minuta, a potom se dodaje voda. Nakon što zakuha, dodajte ostale sastojke prema želji, a za kraj pospite naribanim sirom i poprskajte maslinovim uljem. Za takvu juhu Talijani koriste i jednorednu pšenicu, koja se upisala se u talijansku tradiciju otkako su je uzgajali stanovnici Lazia i prije uspona Rima. Koristili su je prvenstveno za pripremu kaše, no danas se ta namirnica ponovno vraća u modu pa ako je uspijete naći, možete je iskoristiti tako da je kuhate u juhi oko pola sata, ili dok ne omekša.

Slika nije dostupna Hrana i piće Diže iz mrtvih: Recept za talijansku juhu od rajčice s tjesteninom i parmezanom

Uz dodatak kruha

Ribollita je toskanska juha s povrćem i kruhom u koje se dodaje i povrće poput blitve, kelja, poriluka, mrkve i celera. Lijepu teksturu daje kruh koji se reže na kriške debljine od oko 1,5 cm. Kruh se dodaje nakon što se povrće i grah skuhaju, u posebnu posudu: u lonac s debelim dnom stavljajte 1-2 zaimače juhe pa krišku kruha, ponavljajući postupak dok sve ne potrošite. Zatim dodajte maslinova ulja i ostavite da odstoji dva sata. Nakon toga kuhajte 20 minuta bez miješanja pa poslužite.

Uz samo nekoliko sastojaka koje imate u hladnjaku možete pripremiti krepku juhu koja će vas fino zagrijati. Zagrijte maslac u tavi pa popržite kriške kruha. Stavite ih u zdjelice za juhu pa ubacite jaja tako da žumanjak ostane čitav i prelijte vrućim temeljcem. Ostavite minutu-dvije da se jaja skuhaju – i poslužite. Pospite paprom i parmezanom.

Odlični dodaci

Sir, jaja, kruh i punjena tjestenina samo su neki od dodataka kojima Talijani obogaćuju svoje juhe. Osim toga, znaju dodati i palačinke, što je osobito praktično ako imate višak koji treba iskoristiti. Palačinke zagrijte ili ispecite, pospite parmezanom pa zarolajte i narežite na trake te poslužite umjesto tjestenine u pilećoj juhi.

Odličan dodatak je i tjestenina punjena sirom, mesom ili povrćem, najbolje svježe pripremljena. Tortellini u goveđem temeljcu klasičan su specijalitet u Bologni. Krupno narezana svinjetina se peče u tavi na maslacu pa se zatim usitni zajedno s pršutom i mortadelom, jajetom, parmezanom i muškatnim oraščićem. Ta se smjesa iskoristi za punjenje tjestenine koja se skuha u goveđem temeljcu – bit će dovoljno dvije, tri minute da omekša.

Slika nije dostupna Hrana i piće Za manje od pola sata: Najbrži recept za finu juhu s piletinom i tortellinima od sira

Valle d'Aosta na sjeveru Italije dom je juhe od sokova od pečenja. Na svinjskoj masti najprije se prže listovi kelja, a popečeni kruh se poprska sokovima. Potom se u vatrostalnu posudu slaže s pršutom i posipa sirom te prelije s toliko goveđeg temeljca da se prekrije kruh. Zatim se peče u pećnici oko pola sata, postepeno povećavajući temperaturu od 150-200 stupnjeva Celzija.

I krupica krupnijeg zrna slastan je dodatak goveđem temeljcu, a nakon što se skuha jedino što trebate je dodati maslaca i ribanog parmezana.

  • #kako kuhati
  • #Juha
  • #Maneštra
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Forest City grad duhova u Maleziji
Najbeskorisniji građevinski projekt
Potrošili su milijarde eura da bi izgradili ovaj grad, a u njemu sada skoro nitko ne živi
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Jeftino i za čas
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Razlog za osmijeh na sjeveru Hrvatske: Neobična željeznička postaja koja zrači šarmom i veseljem
Atrakcija
Stanica koja mami osmijehe putnika: Je li ovo najljepša željeznička postaja u Hrvatskoj?
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Zašto posjetiti Pijemont u Italiji?
Predivan Pijemont
Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strani radnik usred bijela dana silovao turisticu u centru Zagreba: Sud odredio kaznu
nepravomoćno osuđen
Strani radnik usred bijela dana silovao turisticu u centru Zagreba: Sud odredio kaznu
Pogledajte tko je sve došao u Vukovar na ispraćaj Jean-Michel Nicoliera
TISUĆE LJUDI
FOTOGALERIJA Pogledajte tko je došao u Vukovar na ispraćaj Jean-Michela Nicoliera
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Stanje je loše
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
show
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudila njihovom braku
pet godina otkad ga nema
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudilo njihovu braku
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Tko je Mira Nair, majka Zohrana Mamdanija?
njezin sin jedinac
Znate li tko je majka novog gradonačelnika New Yorka? Riječ je o filmskoj ikoni!
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Pokažite što znate!
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Najgora noćna mora svakog Dalmatinca! Urnebesna šala nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Najgora noćna mora svakog Dalmatinca! Urnebesna šala nasmijala domaću publiku
tech
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Velika promjena
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
sport
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Tužna zagrebačka noć
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Nakon uhićenja u Splitu
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
tv
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
KUMOVI
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
U dobru i zlu: Uhvaćeni u neugodnom trenutku - kako će sve objasniti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Uhvaćeni u neugodnom trenutku - kako će sve objasniti?
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
Financije
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
lifestyle
Ulična moda Zagreb u cvjetnoj haljini i gležnjačama od brušene kože
Izdanje za šetnju
Mama iz centra Zagreba: Cvjetna haljina i gležnjače od brušene kože za jednu od najboljih jesenskih kombinacija
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
U trendu su jakne s povišenim ovratnikom koje spajaju stil i funkcionalnost
"FUNNEL NECK"
Ove jeseni žene obožavaju jakne i kapute koji spajaju stil i praktičnost, pronašle smo 10 sjajnih modela
sve
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Tužna zagrebačka noć
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neku druge istine, neće proći"
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Nakon uhićenja u Splitu
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Juha
Hraniteljica Dalmacije

Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku

Koliko je kuhara, toliko je i recepata za superzdravu raštiku koja se kuha u juhama i krepkim varivima, ali i usitnjava u slasne namaze i umake... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Hrenovke Hrana i piće
    Tamna strana

    Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način

  • Pijemont je poznata vinorodna regija u Italiji Putovanja
    Predivan Pijemont

    Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je

  • Juha Hrana i piće
    Hraniteljica Dalmacije

    Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close