Naravno, u morskim radostima najljepše je uživati kad živa u termometru ode iznad 30 stupnjeva, a to je obično u srpnju i kolovozu. Ipak, tad su plaže krcate, ručnici su jedan na drugome i nemate mira, pa ako ste tip koji podnosi i nešto niže temperature, jako je dobra ideja hvatati sunčeve zrake u svibnju.

Dobra stara Europa i tada nudi pregršt prekrasnih plaža gdje je temperatura iznad 20, a i u moru je sasvim ugodno. Pa ako želite izbjeći gužve, ovo su prava mjesta za vas.



1. Plaža Teresitas, Tenerife


Teško je reći kako su plaže na najpopularnijem kanarskom otoku netaknute, ali plaža Teresitas odličan je odabir za peti mjesec. Nalazi se desetak kilometara od glavnog grada Santa Cruza, a zlatni pijesak koji se ovdje nalazi, uvezen je ni manje ni više nego iz Sahare!

2. Plaža Ksamil, Albanija

Albanska obala još je uvijek dovoljno netaknuta i neizgrađena, a ova plaža smještena 15-ak kilometara od grada Sarande nudi mir u pravom smislu te riječi. More je bistro, a s nje možete plivajući i do tri manja otoka u blizini, pa ako tražite što jeftiniji i mirniji odmor, na pravom ste mjestu.

3. Velika Plaža, Ulcinj

Ova dugačka pješčana plaža smjestila se na crnogorskoj obali, a navodno je pijesak sam po sebi ljekovit i preporuča se ležanje na njemu. Još kad uzmete u obzir da ste stigli u vremenu kad nema gužve, posjet Ulcinju čini se kao pun pogodak.



4. Plaža Petani, Kefalonija


Na najvećem u skupni Jonskih otoka smjestile su se dvije dobro poznate plaže: Myrtos i Antisamos. Daleko je manje poznata Petani, koja je prekrivena šljunkom i bijelim pijeskom, a nalazi se na manje popularnom dijelu otoka.

5. Plaža Amado, Algarve

Za razliku od prenatrpanih plaža u južnom dijelu regije Algarve, plaža Amado nalazi se na zapadu i dodiruje Atlantik. Posebno je popularna za surfere, ali čak i ako uvjeti nisu za morske radosti, uvijek možete uživati u sjajnom restoranu na plaži.

6. Plaža Cala Llombards, Mallorca

Smjestila se na jugoistoku otoka, a zapravo se radi o maloj uvali s bijelim pijeskom, kojoj hlad stvara gusta borova šuma. Ovo mjesto izvrsno je za obitelji s malom djecom jer je gotovo svugdje plićak.



7. Ramla Bay, Malta


Poznata još kao i "plaža crvenog pijeska",najveća je pješčana plaža na Gozu, jednom od otoka koji pripadaju Malti. Plaža se nalazi u zaljevu, a vi ako imate novaca i mogućnosti, provjerite kakav je crveni pijesak.

8. Monsul, Andaluzija

Na sjeveru Španjolske smjestio se park prirode Cabo de Gata koji je, između ostalog, poznat i po brojnim liticama različitih boja. Ispod svih tih litica smjestile su se brojne pješčane plaže s kojih se nekad promatralo sprema li se napad gusara. Danas, ova je plaža jedna od najljepših u cijeloj zemlji.

9. Otok Porquerolles, Azurna obala

Do ovog otoka dolazi se 20-minutnom vožnjom s francuske rivijere, a prepun je bijelih plaža okruženim borovima. Najljepša je Notre Dame, a u jedinom selu na otoku možete uživati u okusima Provanse...



10. Proizd, Hrvatska


Kakva bi to lista bila bez Lijepe Naše? Na otočiću Proizdu, za kojeg ste sigurno svi već čuli i koji se nalazi u blizini Vele Luke, ima nekoliko plaža, a sve vode u more čarobne, tirkizne boje...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju