Diavik
je ime rudnika dijamanata u sjeverozapadnom teritoriju u Kanadi u vlasništvu tvrtki Rio Tinto Group i Dominion Diamond Corporationa. Postao je značajan dio lokalnog gospodarstva jer zapošljava oko 1000 ljudi u izoliranom sub-arktičkom dijelu svijeta.

Zahvaljujući četrima vrijednim kimberlitskim cijevima na Istočnom otoku u kanadskom jezeru Lac de Gras, na ovom se području svake godine proizvede oko 7 milijuna karata, odnosno oko 1400 kilograma dijamanata.

Do rudnika vodi cesta čije zaleđivanje i odleđivanje može stvoriti velike probleme u dopremanju svih potrebnih namirnica. Upravo zato izgrađena je Diavik zračna luka sa šljunčanom pistom na koju redovito slijeće Boeing 737.

U sklopu kompleksa nalaze se objekti za spavanje zaposlenika, energetska stanica, tankovi s vodom, zgrada za održavanje i slično. U rujnu 2012. na ovom je području dovršena izgradnja prve velike farme vjetrenjača koja danas pokriva 11 posto energetskih potreba rudnika.

Zanimljivo, vjetrenjače tu rade i na temperaturama od - 40 Celzijevih stupnjeva, te tako dokazuju da je korištenje obnovljive energije moguće i u najhladnijim kutcima Zemlje.

Rudnik je veliku medijsku pažnju dobio u prosincu 2015. kada je na ovom području otkriven dijamant Diavik Foxfire od 187.7 karata, jedan od najvećih i najkvalitetnijih dragih kamena u svijetu.

S obzirom da stručnjaci procjenjuju životni vijek rudnika dijamanta na 16 do 22 godine, a da je isti počeo s proizvodnjom 2003., pretpostavlja se kako će isti zatvoriti svoja vrata najkasnije u 2025. godini.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju