Obožavate životinje, ali si ne možete priuštiti putovanje na egzotične destinacije kako biste uživali u njihovom originalnom staništu? Neke zanimljive pripadnike životinjskog carstva možete vidjeti i u Zagrebačkom zoološkom vrtu.

1. Alpaka
Alpaka je udomaćeni rođak deve koji izgledom podsjeća na ljamu. Karakteriziraju je uske noge, tanke i kratke noge, dugačak vrat s malom glavu te fina dlaka. Ove vrste životinja obično živi na visokim nadmorskim visinama od oko 3.500 metara, a nastanjuju prostor Andi, odnosno južni Peru, sjevernu Boliviju, Ekvador i sjeverni Čile.

U Zoo vrtu grada Zagreba možete upoznati Anniku i Jaspera, te njihovo mladunče rođeno u siječnju ove godine, koje već odvažno isprobava sijeno te istražuje nastambu što dijele s marama i kapibarama.

2. Bjeloruki gibon
Bjeloruki giboni potječu iz tropskih šuma jugoistočne Azije gdje ih nazivaju šumskim pjevačima zbog jedinstvenog glasanja nalik na pjevanje. Ovi mali čovjekoliki majmuni uglavnom žive na drveću i rijetko kad se spuštaju na tlo. Monogamni su, a u Zoo vrtu možete upoznati Kuličku i Khantija te njihovog veseog potomka koji je rođen u ljeto prošle godine.

3. Crveni panda
Kestenjasto i gusto krzno te crni trbuh i noge odlična su prilagodba crvenog pande za skrivanje u himalajskim šumama. Ova simpatična životinjica osobito je aktivna u sumrak i noću, naraste do 70 centimetara duljine, a s repom od oko 50 centimetara neznatno je veća od domaće mačke. Hrani se uglavnom bambusovim lišćem, korijenjem, kukcima i ličinkama.

Na poznatoj maksimirskoj adresi žive Ema i Popi. Dvogodišnja ženka prošle je godine stigla iz njemačkog zoološkog vrta u Dortmundu, a trogodišnji Popi potomak je slavne obitelji zagrebačkih crvenih pandi.

4. Mravojed
Divovski mravojed je najveći od četiri vrste ovih životinja, a ova ugrožena vrsta nastanjuje tropske šume i travnjake Središnje i Južne Amerike. Može doseći dužinu od 2,1 metra. Nije agresivan, ali će napasti ako se osjeća ugroženo. Zanimljivo je dodati da mravojed može izvući i uvući jezik do 160 puta u minuti. Krajem prošle godine u Maksimir je stigao divovski mravojed iz britanskog Zoološkog vrta Cotswold. Mužjak star dvije godine u Hrvatskoj je dobio ime Oliver.

5. Divovski rovaši
Ljubitelje gmazova oduševit će pojačanje u Tropskoj kući. Tamo se sada mogu vidjeti divovski rovaši pristigli iz Kölna i Amersfoorta. U prirodi ti veliki gušteri nastanjuju Papua Novu Gvineju i Solomonsko otočje. Mogu narasti do više od 70 centimetara dužine, imaju velike zaobljene pandže i jake čeljusti sa sitnim zubima. Kada se brane, grizu. Žive u krošnjama drveća, a hrane se cvijećem, lišćem i voćem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju