Cijeli otok Korčula, a posebno Smokvica i Čara, mogu se pohvaliti tradicijom vinogradarstva i vinarstva još od vremena starih Grka. Svjedoče o tome brojni dokazi, a posebno oko dvije i pol tisuće godina star dio preše pored stare vinarije te ostaci grčkih ljetnikovaca, ispred kojih se nalaze nepregledne površine zasađene vinovom lozom.

Pošip‬ je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina‬, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. 

Pošip daje cijelu paletu vina - od pjenušaca, zatim svježih, laganih, ljetnih vina pa preko kompleksnih i odležanih, sve do zanimljivog Pošipa iz amfore, tj. kvevrija, mladog vinara Ante Miline iz Smokvice. Zanimljiv Pošip Amfora vinarije Milina iz berbe je 2015., a na tržište je plasiran ove, 2017. godine te pokazuje jedno sasvim novo lice pošipa - bogato, kompleksno i svakako, drugačije. Je li to pravi put za pošip, provjerite na Danima Pošipa

Tijekom Dana otvorenih vrata vinarija Smokvice i Čare, Pošip će se moći kušati od 29. 7. - 5.8., svaki dan od 19 - 21 h, uz degustacijske čaše koje se mogu kupiti u vinarijama sudionicima događanja. Pri kupnji čaše, uzmite i vaučer koji je dio službenog letka i potreban je za kušanje. Na navršnoj manifestaciji, Noći vina, nastupit će klapa Puntamika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju