Jeste li ikad razmišljali o tome da svoj zimski godišnji odmor provedete daleko od Hrvatske, u nekoj ipak malo toplijoj destinaciji? Temperature su već sad prave jesenske pa je samo pitanje vremena kad ćemo iz ormara morati zahvatiti zimske kapute. Kako smo mi vječiti putnici, optimisti i ljubitelji dobrih i kvalitetnih putovanja, odlučili smo s vama podijeliti nekoliko savjeta, ako želite svoj zimski godišnji odmor provesti u Marakešu. I da, cijelo svoje putovanje platiti manje od 300 eura po osobi.

1. korak: odluka
cijena: besplatno

Maroko je divna zemlja, zanimljive kulture, bogate povijesti, izvrsne gastronomije, intrigantne i posebne arhitekture, i kad govorimo o odlasku u ovu zemlju, to znači da ćete otkriti svoja neka nova osjetila, nove mirise, nove poglede i doživljaje, i to ne samo na okolinu, već i na svijet. Posjetite palače kao što su Bahia palace, pogledajte kako koze plaze po drveću, zajašite devu, pojedite svježu ribu na jednom od najvećih svjetskih trgova – Jemaa el-Fnaa, odmorite u egzotičnim vrtovima Majorelle Garden, upoznajte se s poviješću El Badi palače, a nikako nemojte izostaviti posjet najstarijoj školi Kurana – Ben Youssef Madrasa. Najveća atrakcija grada svakako je gradska tržnica koja se tijekom stoljeća jako malo promijenila.

2. korak: kupnja avionske karte
cijena: 104 eura / 20.11. – 1.12. 2017. // Budimpešta > Marakeš

Kad ste donijeli odluku o odlasku na zimski odmor u Marakeš, vrijeme je da potražite svoju avionsku kartu. Naš je savjet da pretražujete letove iz Budimpešte, i to kompanijom Ryan Air koja od ove godine ima direktne letove prema Marakešu. Let traje svega četiri sata, što će vam biti dovoljno da pročitate koji turistički vodič o gradu.

Avionsku kartu možete kupiti na stranici aviokompanije Ryanair na www.ryanair.com

3. korak: rezervacija smještaja
cijena: cca 3090 kn za četiri osobe s uključenim doručkom / 772,5 kn po osobi

Prvi korak nakon kupnje avionske karte jest rezervacija smještaja. Ovdje vam preporučujemo da rezervirate smještaj u riadu, a ne u hotelu. Većina riada smještena je u samom centru grada unutar zidina (Medina), a to su zapravo nekadašnje obiteljske kuće koje su zapadnjaci pretvorili u smještajne objekte. Obično imaju od 5 do 10 soba i nude visoku razinu privatnosti. Ovdje nema na desetke konobara i osoblja kao u hotelima, ali ćete naići na ljubazno osoblje koje će biti zaduženo samo za vas. Neki od riada čak imaju i bazen, a gotovo svi nude prekrasan pogled na grad s terase na krovu.

Maroko - 4 Maroko - 4 (Foto: Marko Tarandek)

4. korak: put do Budimpešte i rezervacija parkinga u Budimpešti
cijena parkinga: 415 / cijena puta do Budimpešte i natrag: 750 kn // Ukupno po osobi: 290 kn

Kako bi bezbrižno proveli svoje vrijeme u Marakešu, pametno je ostaviti automobil na sigurnoj lokaciji. Budimpešta srećom nudi puno mogućnosti za parking na zračnoj luci i u njezinoj blizini. Naš savjet je da automobil ostavite na samoj zračnoj luci, i to na Holiday Plus Parkingu gdje ćete za 11 dana platiti svega 17.000 HUF, što je oko 415 kuna.

Parking možete rezervirati i platiti na stranici www.parkvia.com.

Kad sve skupa stavimo na papir, putovanje u Marakeš koštat će vas svega 1842 kune (cca 250 eura), a kako smo točno došli do te računice, možete saznati u nastavku. Za avion smo izdvojili 780 kuna, hotel će nam uzeti dodatnih 772,5 kuna po osobi, put do Budimpešte (uzeli smo Zagreb kao polazište) i parking u Budimpešti 290 kuna. I da, u cijenu su uračunate sve zrakoplovne pristojbe, smještaj s uključenim doručkom, no ipak ostaje vam još nekoliko troškova, kao što je put od zračne luke u Marakešu do centra grada kao i suveniri koje ćete kupiti. Cijenu za to ne možemo vam napisati jer će ona ovisiti o vašim pregovaračkim sposobnostima. Ista je stvar i s prehranom u restoranima. Postoje oni u kojima se možete najesti već za dvadesetak kuna, dok, naravno, postoje i oni u kojima ćete za obrok izdvojiti i stotinjak eura. Te odabire prepuštamo vama :)

Sretan put i javite nam kako je bilo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju