Unutar zidova najneobičnije zgrade u Las Vegasu rade ponajbolji svjetski neurolozi, kao i psihijatri, terapeuti i drugi stručnjaci posvećeni istraživanju mozga. Nadaju se kako će jednog dana pronaći lijek ili barem ublažiti simptome bolesti kao što su Parkinson, Alzheimer ili MS. Istraživački centar utemeljio je milijarder Larry Ruvo koji se obogatio na proizvodima za kosu i tekili u spomen na oca koji je umro od Alzheimera.

Larry Ruvo je krenuo s humanitarnim večerama na kojima je prikupljao donacije za liječenje degenerativne bolesti mozga, a pomagali su mu slavni chefovi Wolfgang Puck i Nobu Matsuhisa, kralj sushija. Nakon što je skupio milijune odlučio je osnovati centar za istraživanje mozga, ali ne bilo kakav.

U potrazi za najboljim arhitektom nije mogao zaobići Franka Gehryja, kanadsko-američkog arhitekta prepoznatljivog postmodernističkog dizajna. Svjetsku slavu donijele su mu asimetrične, pomalo psihodelične zgrade zanimljivih oblika, često prekrivene sjajnim metalima. Mnoge su poput Guggenheimovog muzeja u Bilbau i Plešuće kuće u Pragu postale turističke atrakcije.

Na prvom sastanku Ruvo i Gehry su se najprije posvađali, a tek potom bolje upoznali i krenuli surađivati. Gehry je odbio pružiti ruku milijarderu jer je obećao samom sebi da nikada neće ništa projektirati u Las Vegasu koji je prema njegovom mišljenju izgledao jeftino. No promijenio je mišljenje nakon što mu je Ruvo ispričao svoju životnu priču. 

Danas je istraživački centar prepoznatljiv simbol Las Vegasa. Osim što pomaže sačuvati uspomene, potiče i stvaranje novih u zasebnom, odvojenom dijelu. Baš kao i polutke mozga koje su slične, a različite - tako i dva dijela zgrade imaju različitu funkciju.    

Oko 270 četvornih metara namijenjeno je kuhinji nastaloj prema zamisli Wolfganga Pucka. Stropovi od 22 metra i 199 različitih prozora, kao i slagalica plavih i bijelih nijansi već na prvu sugeriraju kako se radi o neobičnom mjestu. Ondje se održavaju svadbe i proslave. Svi prihodi odlaze na istraživanje, liječenje i kliničke studije neuroloških bolesti klinike za zdravlje mozga.

Čudesni Aerion: "Uskoro ćemo letjeti od Londona do New Yorka samo 3 sata" Aerion - 4 Aerion - 3 Aerion - 2 +0 Aerion - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju