1. Zaštitnica tijela
Rotkvica (lat. Raphanus sativus) u doslovnom prijevodu označava kultivirani kupus, a potječe iz Azije, gdje se uzgajala i brala još prije 3000 godina. Crvena boja rotkvice potječe od pigmenta antocijana. Ta je tvar snažan antioksidans koji čuva tjelesne stanice od raspadanja i jamči zdravlje cijelog tijela.

2. Poticateljica probave
Ljutkasti okus rotkvice potiče lučenje želučanih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad crijeva, a osobito se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.

Slika nije dostupna Hrana i piće 7 vrsta svježeg povrća koje neće istruliti u 14 dana

3. Saveznica fit forme
U stotinu grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu sastava čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo je povrće odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalija i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet organizma.

4. Antibakterijsko ''oružje''
Sok od svježe rotkvice cijedili su naši stari za liječenje žuči, a pokazao se osobito korisnim u izlučivanju sluzi iz dišnih organa tijekom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz antibakterijska svojstva koja ima, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.

Slika nije dostupna Aktualno Samo domaće: Facebook tržnica na kojoj možete potražiti najbolje hrvatsko meso, povrće i OPG proizvode

5. Čuvarica jetre
Rotkvica sadrži tvari koje neutraliziraju bilirubin u jetri, zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za poticanje proljetne detoksikacije – bez obzira na to jedete li ju sirovu, od nje cijedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Oprez:
Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osjetljivu želučanu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crijevima, niti bubrežnim bolesnicima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju