Tijekom ljetnih mjeseci
nacionalni parkovi izrazito su posjećeni, što od strane domaćih što od strane stranih gostiju. No kako ljetna sezona jenjava tako se i broj posjetitelja znatno smanjuje. Je li to dovoljno dobar razlog da se pričeka kraj ljetne sezone pa da se u miru mogu istražiti nacionalni parkovi ili vam je draže gužvati se s drugima na ljetnim vrućinama? Ako vam manjak gužvi nije dovoljan mamac možda će vas privući popriličan pad cijena ulaznica.

Nacionalni park Plitvička jezera

Svakako naš najljepši i najposjećeniji nacionalni park svake godine bilježi sve više posjetitelja. I dok se u srcu sezone cijena ulaznica za prosječnu obitelj kreće oko petstotinjak kuna, u postsezonskim mjesecima ona se prepolovljuje i puno je pristupačnija. Rujan i listopad još su uvijek mjeseci u kojima je cijena ulaznice za odraslu osobu 110 kuna po osobi, a za djecu 55. No tijekom zimskih mjeseci, od početka studenog do kraja ožujka, cijene se prepolovljuju i tako ćete za odraslu osobu morati izdvojiti 55 kuna, dok ćete vas za djecu ulaznica doći 35. Iako je za vrijeme ljetnih mjeseci NP Plitvička jezera predivan, zelen i bogat životom, mnogi se slažu da se najljepše od njega može doživjeti tek kada se zalede slapovi i padne lišće s drveća. Radno vrijeme NP od 12. rujna je od 7 do 18 sati. Elektrobrod vozi svaki dan od 7 do 18.30, a polazak je svakih pola sata. Panoramski vlak vozi od 8 do 19 sati s kretanjem svakih pola sata.
Više informacija možete dobiti na službenoj stranici  ili na broj telefona +385 53 751 026.

Nacionalni park Krka

Bogatstvo vodom, predivnom prirodom i povijesnim lokalitetima mamac su koji svakodnevno privlači brojne posjetitelje u NP Krka. Sa 7 sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 metara, Krka je prirodni i krški fenomen. U srcu sezone cijena ulaznice stoji 150 kuna za odrasle i 90. U rujnu i listopadu cijena malo opada te će odrasli trebati izdvojiti 110 kuna. No od početka studenog do kraja ožujka cijena drastično pada te će odrasle osobe tako za ulaznicu trebati izdvojiti 30,00 kuna po osobi, a za djecu ulaznica je 20. Neovisno o razdoblju određene kategorije građanstva imaju besplatan ulaz. Tako invalidi Domovinskog rata, članovi Udruge obitelji poginulih branitelja i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom, uz predočenje iskaznice, mogu ući na područje parka u potpunosti besplatno. Za izlet brodom, od ožujka do studenog, odrasli će trebati izdvojiti od 50 do 150 kuna, ovisno o dužini vožnje. A za djecu cijena vožnje brodom kreće se od 35 do 90 kuna. Vožnja brodom nije dostupna u zimskim mjesecima. Radno vrijeme recepcije od 1. do 15. listopada je od 8 do 18 sati. Od 15. listopada do kraja ožujka je od 9 do 16 sati.
Više informacija možete dobiti na službenoj stranici ili na broj telefona +385 22 201 777.

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park koji se sastoji od 89 otoka, otočića i hridi i gdje kopno zauzima samo ¼ parka, obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Najpopularniji fenomen ovog parka okomite su litice okrenute prema otvorenom moru, a područje parka dom je 537 biljnih vrsta i 850 vrsta živih organizama u moru. Unatoč tako velikim brojkama Kornati su i dalje nedovoljno istraženi. Ulaznice za NP Kornati naplaćuju se samo ako u područje parka ulazite plovilom. Važno je napomenuti da je ulaznica kupljena van NP Kornati duplo jeftinija nego ako ju kupite na području NP. U vremenu od siječnja do lipnja i rujna do kraja prosinca za ulaznicu ćete trebati izdvojiti od 150 do 3200 kuna, ovisno o duljini plovila. Tako npr. ulaznica za plovilo od 25 do 50 metara za jedan dan iznosi 800 kuna. Moguće je kupiti ulaznice za 1, 3 ili 5 dana. Ronioci isto tako trebaju platiti ulaznicu pa će vas cijena naknade za ronilačko posjećivanje stajati 100 kuna po roniocu. Ako se odvažite na ronjenje bez prijavljivanja riskirate kaznu od 3000 kuna po roniocu. Ronjenje na području NP Kornati dozvoljeno je samo s organizatorima ronjenja koji imaju ugovor s Javnom ustanovom.
Više informacija možete saznati putem njihove web stranice ili na broj telefona +385 22 435 740.

Nacionalni park Brijuni

Brijuni su nastali daleko u prošlosti odvajanjem od istarskog kopna. Toliko crnike i lovora na jednom mjestu ne može se naći na Jadranu kao što to ima na području NP Brijuni. Danas Brijuni slove kao idealno mjesto za odmor u kojem svatko može uživati u opuštajućim prizorima, raskošnom zelenilu i krajoliku uređenom do krajnje pitomosti. Cijena ulaznica tijekom siječnja, veljače, studenog i prosinca za odrasle osobe stoji 125 kuna, dok ćete za djecu do 14 godina trebati izdvojiti 65. U srcu sezone cijena za odrasle osobe je 210 kuna, a za djecu 105. Gosti hotela koji se nalaze na Brijunima dobivaju popust od 15 posto. Jednom kada ste na Brijunima možete unajmiti električni automobil gdje će vas sat najma, od listopada do svibnja, stajati 150 kuna. Radno vrijeme za kupnju ulaznica i rezerviranje izleta je u listopadu od 8 do 16 sati.
Više informacija možete saznati putemm njihove web stranice ili na broj telefona +385 52 525 888.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Prepoznatljiv dio Velebita poznat je po očuvanoj prirodnoj raznolikosti i doživljaju iskonske divljine. Veliki, naizgled goli blokovi stijena s mnoštvom pukotina, teško prohodne šume, travnate krške doline, jame, lokve i škarpe glavna su obilježja NP Sjeverni Velebit. Prostor sjevernog Velebita prava je zbirka mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Cijena ulaznica tijekom cijele godine je ista. Tako će odrasli za ulaznicu trebati odvojiti 45,00 kuna, a djeca 25,00 kn. Po istoj cijeni ulaznicu će platiti umirovljenici, hrabtski branitelji, invalidi i osobe starije od 65 godina. Jednom kupljena ulaznica vrijedi tri dana. Park je otvoren za sve posjetitelje ovisno o snježnoj sezoni, u pravilu je to od početka svibnja do sredine studenog. Radno vrijeme info centara je od 08.00 do 16.00, nedjeljom od 08.00 do 14.00 sati.
Više informacija možete dobiti na Internet stranici ili na +385 53 665 380.

Nacionalni park Paklenica

Jedinstvena priroda, veličanstvene šume dom su iznimnom bogatstvu geomorfoliških pojava i oblika, raznolikog biljnog i životinjskog svijeta te atraktivnih krajolika. Prepoznatljiva obolježja NP Paklenica su autohtone šume crnog bora i duboki kanjoni s potocima. Paklenica je popularna među planinarima i alpinistima prvenstveno zbog mnoštva staza i stijena za penjanje. Cijena ulaznica u razdoblju od siječnja do travnja i listopada do prosinca, za odraslu osobu iznosi 40 kuna. Djeca od 7 do 18 godina za isto razdoblje trebat će izdvojiti 20 kuna. U ponudi ima i trodnevna ulaznica s dopuštenjem za penjanje koja u navedenom razdoblju iznosi 80 kuna, a za djecu od 7 do 18 godina iznosi duplo manje. Radno vrijeme park u periodu od 15. listopada do 15. ožujka je od 7 do 15 sati. U tom razdoblju ulaznice se mogu kupiti na Ulaznoj recepciji Parka.
Više informacija možete dobiti na +385 23 369 803 ili putem njihove web stranice. 

Nacionalni park Risnjak

Risnjak je jedan od manje posjećenih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, ne zato što bi bio manje vrijedan, već zato što za uživanje u risnjačkim ljepotama treba imati poseban osjet za čari prirodnih fenomena. Ulaznice su tijekom godine iste cijene. Tako će odrasli za ulaznicu trebati izdvojiti 45, a djeca, studenti i umirovljenici za ulaznicu će trebati izdvojiti 25 kuna. Sve ulaznice vrijede 2 dana za sve lokalitete. Ovo je jedini NP u Hrvatskoj gdje se ulaznice tijekom cijele godine mogu kupiti od 8 do 21 sat. Kako su info punktovi zatvoreni tijekom zimskog perioda ulaznice se prodaju u restoranu Bijela Vodica.
Više informacija možete dobiti na broj telefona +385 51 836 133 ili putem njihove web stranice.

Nacionalni park Mljet

Legenda kaže da je upravo ljubavnica grčkog junaka Odiseja, nimfa Kalipsa, odabrala ovaj otok za svoj dom. Jedino je tako uspjela privoliti mitskog junaka da dođe na otok. Što je zapravo istina, teško je reći, samo more zna pravu istinu. No na otoku je ostala špilja koja nosi junakovo ime: Odiseja. Ulaznica za NP Mljet tijekom sezone iznosi 100 kuna za odraslu osobu a za djecu 60. U razdoblju od 16. rujna do 14. lipnja odrasli će za ulaznicu trebati izdvojiti 90, a djeca od 7 do 18 godine 50 kuna. Karta za brod do otočića Sv. Marije je 20 kuna neovisno o razdoblju. U jesenskom razdoblju park je otvoren za posjetitelje od 9 do 17 sati, a u zimskom periodu park je otvoren samo za organizirane grupne posjete.
Više informacija možete dobiti na broj telefona +385 20 744 041 ili putem njihove web stranice www.np-mljet.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju