Smaragdno plavetnilo, makija i napuštena prostranstva uobičajeni su za napuštene talijanske otočiće, no Zannone ima tajnu koju malobrojni poznaju. Mali vulkanski otok u arhipelagu Pontinskih otoka u Tirenskom moru bio je dom markizu Casati Stampi poznatom po raskalašenim zabavama na kojima se prepuštao nekonvencionalnim seksualnim užicima u svojoj kolonijalnoj vili. Uz prirodne ljepote otoka, atrakcija za posjetitelje je mračna, dekadentna prošlost vezana za markiza i njegovu suprugu, bivšu glumicu Annu Fallarino. Stanovnici otoka ne kriju da je markiz bio voajer koji je volio promatrati svoju suprugu kako se zabavlja s drugim mladićima.

U šezdesetima je Zannone bio tajno odmaralište za nestašne posjetitelje, a tradicija se nastavila, pa su često dolazili na jahtama kako bi skriveni od pogleda tulumarili pod maskama. Nakon burnih vikenda za sobom bi ostavili smo hrpe smeća i praznih boca, kao uspomenu na divlje večeri. Zabave su završile u sedamdesetima kad je markizu jednom prilikom dosadio grupnjak, pa je pucao na ljubavnike i ubio se, navodno zato što se Anna u jednog od njih zaljubila. 

> Manji od Mljeta: Neotkriveni otok s najljepšim plažama na svijetu

Za sobom je ostavio 1500 fotografija i baršunasti zeleni dnevnik u koji je detaljno zapisivao pojedinosti o ljubavnim trokutima i seksualnim avanturama svoje supruge. Danas na Zannonu nema ničega osim svjetionika i izblijedjele vile koja žeđa za obnovom. Znatiželjnici dolaze na privatnu plažu koja krije brojne tajne i često ne znajući da se ispod vile nalazi ruševina srednjovjekovnog samostana s freskama i malom kapelicom, kupajući se na istom mjestu gdje su markiz i Anna provodili svoje divlje dane i noći.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju