Imena gradova, ulica, pa čak i cijelih država podložna su promjenama, naročito kada je u pitanju smjena političke vlasti. Srećom, to se ne događa često jer bismo svi hodali svijetom potpuno zbunjeni, a da bismo izbjegli zbunjenost na putovanjima, evo podsjetnika na neke gradove koji su do sada promijenili svoje ime.

Saigon, Vijetnam

Najveći grad Vijetnama smjestio se na obalama rijeke Saigon, a danas je ekonomski centar cijele države te popularna turistička destinacija. Premda se naziv Saigon koristi i danas, njegovo službeno ime ipak je – Ho Chi Minh City. Ovo ime dobio je 1976. godine u čast Ho Chi Minhu, bivšem premijeru i predsjedniku te lideru Radničke partije Vijetnama.

Danzig, Poljska

Grad na sjeveru Poljske okružen Baltičkim morem danas je najvažnija poljska luka, poznata i po tome što je bila domaćin Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine. Danzig pamtimo pod njegovim povijesnim imenom u kontekstu njemačkih osvajanja u Drugom svjetskom ratu, kada je i dobio svoje njemačko ime. Danas ga ipak poznajemo pod drugim nazivom – Gdanjsk.

Bombay, Indija

Najveća luka indijskog potkontinenta ima gotovo 13 000 000 stanovnika, a s predgrađima čak 20 000 000. U 19. stoljeću Bombay je bio sjedište indijske trgovine, a njegovoj slavnoj prošlosti svjedoče brojne monumentalne zgrade, raskošne stambene četvrti, sveučilišta, knjižnice, hramovi… Godine 1960. Bombay je postao glavni grad savezne države Maharashtra, a 1995. godine mijenja ime u današnje: Mumbai. Razlog je ležao u tome što je Bombay podsjećao na period britanskog kolonijalizma, dok je Mumbai odraz štovanja božice Mumbadevi.

Lenjingrad, Rusija

Sankt Peterburg kroz povijest smo poznavali i pod imenom Petrograd i Lenjingrad. Osnovan kao Sankt Peterburg od strane ruskog vladara Petra I. Aleksejeviča Romanova, grad je promijenio ime u Petrograd kako bi se „očistio“ njemački utjecaj iz naziva. A onda je 1924. godine dobio ime Lenjingrad po sovjetskom lideru Vladimiru Lenjinu. S raspadom Sovjetskog Saveza, raspalo je i njegovo ime, pa mu je 1991. godine vraćen originalni naziv Sankt Peterburg. No, domaći stanovnici ga zovu skraćenim imenom Piter.

Konstantinopol, Turska

Najpopularniji grad današnje Turske svojedobno je bio jedan od povijesnih i komercijalnih centara cijele Europe, ali i dijela Azije – budući da je riječ o gradu koji leži na dva kontinenta. Kroz povijest je bio poznat kao Konstantinopol, tj. Konstantinov grad (prema rimskom caru Konstantinu I. Velikom), a 1930. godine dobio je svoje današnje ime – Istanbul.

I mi smo za nekoga Hrvatistan: Znate li zašto imena brojnih država završavaju na "stan"? Pakistan Pakistan Turkmenistan +0 Ark Citadel, Buhara, Uzbekistan - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju