Kako je nazivaju Zemljom Vatre i Leda, kako gejzira ima koliko vam srce želi, kako je glavni grad Reykjavik, svi vrlo dobro znamo. No ovih 7 stvari ipak je manje poznato, a budući da je Island posljednjih godina na cijeni, nije loše saznati nešto više zanimljivosti o toj zemlji...

Bez televizije četvrtkom

Sve do 1987. godine televizijska kuća četvrtkom nije emitirala TV program, pa se Islanđani rođeni do te godine često šale kako su vjerojatno začeti – četvrtkom. Naime, četvrtak je smatran danom za druženja i održavanje odnosa s ljudima, tako da tada jedini TV program u zemlji nije postojao četvrtkom.

Kattarshians

I dok na svjetskoj razini TV programom i dalje žare i pale, Islanđani su napravili ponešto drugačiji reality show. Naime, kod njih se emitira „Keeping up with the Kattarshians“, gdje se prati život i ponašanje mački u kući.

Crtanje umjesto adrese

Ne znate nečiju adresu, a želite poslati pismo? Ništa zato, pismo će vjerojatno doći na odredište. To se odnosi na izvangradske dijelove zemlje jer su tamo kuće često jako, jako udaljene jedna od druge.

Polarna svjetlost

Vjerovali ili ne, stanovnici Islanda u polarnoj svjetlosti mogu uživati gotovo osam mjeseci godišnje. Čini nam se kako je ovo fora, ali bismo se vjerojatno već nakon nekoliko dana pitali „hoće li više prestati?“...

Zadnji cheesburger

Vjerovali ili ne, McDonald's u zemlji ne postoji još od 2009. godine. No ne brinite se, zadnji je, skupa s pomfritom sačuvan i moguće ga je vidjeti i uživo.

Bebe na svježem zraku

Baš kao i Danci, i Islanđani svoje bebe ostavljaju ispred kafića ili restorana, na svježem zraku. Naime, sasvim je normalno da roditelji uđu na „ćakulu“ s prijateljima, a za to vrijeme ostave dijete vani – na svježem zraku. S obzirom na stopu kriminaliteta, nitko i ne pomišlja na nešto negativno, a recimo i kako su otmice ovdje nepoznat pojam.

Najsjeverniji glavni grad na svijetu

Glavni grad Reykjavik najsjeverniji je glavni grad na cijelom svijetu. Unatoč tome, nije hladno kako bi se moglo očekivati, temperature nisu sibirske, već je prosječna temperatura u siječnju jednaka prosječnoj u New Yorku.

Island je, sa svim njegovim čarima, lako zavoljeti odmah na prvu. Iako bismo rado uživo iskusili sve zanimljivosti po kojima je zemlja posebna, proći će još dosta vremena dok se ne odvažimo otisnuti na Island i uživati u polarnoj svjetlosti i vrhunskim delicijama. Da bismo barem nepce odveli na nezaboravan put i okusili gastronomiju Zemlje Vatre i Leda, u Lidlovu asortimanu Deluxe ponude koja se nalazi na policama Lidla možemo pronaći namirnice i delicije s kojima ćemo za tren Island dovesti ravno u svoj dom. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju