Nakon ljetnih, Peking je domaćin i Zimskih olimpijskih igrara, a u očekivanju spektakla možemo se podsjetiti nekih zanimljivih činjenica o drugom gradu po veličini u Kini. Smješten na sjeveroistoku zemlje, s otprilike 21,5 milijuna stanovnika Peking je manji za otprilike 6 milijuna ljudi od Šangaja.

Tisuće godina povijesti

Peking je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Njegova povijest seže unatrag tri tisuće godina. Osim toga je i jedno od najstarije naseljenih područja na svijetu. U arheološkom nalazištu Zhoukoudianu, nedaleko od Pekinga nađeni su fosilni ostatci sinantropa ili pekinškoga čovjeka, Homo erectusa koji se smatra za nasljednika Australopiteka i pretka Homo sapiensa, suvremenog čovjeka. Nalazi sugeriraju kako su stari oko 680 000 do 780 000 godina.

Sjeverna prijestolnica

Peking je tijekom povijesti imao brojna imena poput: Ji, Yan, Nanjing, Yanjing, Zhongdu, Khanbalik, Beiping, a tek je 1421., kada je ponovno postao glavnim gradom dinastije Ming, dobio ime Beijing (Peking: sjeverna prijestolnica).

Marco Polo

Najraniji zapisi o načinu života u Pekingu potječu iz putopisnih bilješki Marca Pola. Marcov otac Niccolò i stric Matteo, poduzetni trgovci s Istokom, prevalili su između 1261. i 1269. put do Kine, priključivši se izaslanstvu koje je perzijski kan Hulagu slao mongolskomu velikom Kublaj-kanu, koji je tada imao svoju prijestolnicu u Khanbaliqu, današnjem Pekingu.

Porculan poput školjke

Peking je u prošlosti bio poznat po porculanu, umjetničkoj obradbi žada i slonove kosti. U Europi je porculan je nepoznat do 13. st., a prvi Europljanin koji ga je vidio bio je Marco Polo. Opisao ga je kao fini materijal sjajan poput morske školjke. Talijanski naziv za takvu školjku je porcela, odakle i sam naziv – porculan.

Od Zida do patke

Kaže se kako je u Pekingu obavezno napraviti dvije stvari: popeti se na Kineski zid i probati pekinšku patku. Nekoć carski specijalitet koji potječe još iz dinastije Ming, danas je poznata diljem svijeta. Osim biranja posebne vrste patke, pomna priprema uključuje i prilično zanimljiv korak: pumpanjem zraka koža se odvaja od masnoće i zatim suši na otvorenom da bi se nakon toga dobro zapekla sve dok ne postane hrskava izvana i sočna iznutra. Meso se poslužuje narezano na tanke, precizno narezane komade, a tradicija nalaže se patka mora podijeliti na 120 ploški. Jede se uz lagane palačinke, narezane krastavce i razne umake, koji savršeno nadopunjuju jelo.

Znamenitosti na svakom koraku

UNESCO je upisao čak sedam pekinških znamenitosti na popis kulturne baštine: Kineski zid čiji se najposjećeniji dio nalazi samo oko 30 km od grada, Zabranjeni grad, kompleks bivših carskih palača sagrađenih u tradicionalnom kineskom stilu gradnje te Nebeski hram, kao remek-djelo arhitekture i dizajna krajolika. Na popisu su i Ljetna palača s tri četvrtine površine pod vodom, grobnice vladara iz dinastije Ming, nalazište Zhoukoudian i Veliki kanal, najduži postojeći kanal ili umjetna rijeka na svijetu.

Zabranjeni grad

Zabranjeni grad je naziv za nekadašnju carsku palaču kineskih dinastija Ming i Qing koja se nalazi u samom središtu grada. Danas je taj dio Pekinga muzej koji se prostire se na više od 720 tisuća četvornih metara ima 890 zgrada i 9 999 prostorija.

Ime je dobio zbog toga što za vrijeme careva nitko osim članova carske obitelji i njihovih sluga nije mogao ući unutra, tako da su i "obični" stanovnici Kine, Zabranjeni grad vidjeli po prvi put tek u 20. stoljeću. Da bi se kompleks sagradio bilo je potrebno oko 15 godina i 200 tisuća radnika, od kojih su mnogi, baš kao i kod građenja Kineskog zida, izgubili živote zbog loših uvjeta rada

Robert u Kijevu: Muzej korupcije i druga mjesta koja nemojte zaobići u gradu niskih cijena i savršene energije Kijev - 1 Kijev - 7 Kijev - 10 +6 Kijev - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju