Zato krenimo…

Bregovite ceste s mnogo manje ili više zahtjevnih staza koje prolaze pored dvoraca, crkvi, arheoloških nalazišta i drugih atrakcija otkrivaju vam tajne koje se mogu saznati jedino okretanjem pedala. Doživite Zagorje na biciklu duž više od 20 biciklističkih ruta koje povezuju cijelu regiju i sve atrakcije te se smjestite u prvom zagorskom hotelu za bicikliste – Bluesun hotelu Kaj.

Uz šest državnih i prekograničnih ruta te 22 rute županijskog značaja, uključujući i kružnu županijsku rutu duljine 165 km, postoji i mnogo lokalnih biciklističkih ruta, podjednako atraktivnih, no zbog kraćih duljina, i manje zahtjevnih, pogodnih za kraće biciklističke izlete. Većina ruta prolazi atraktivnim zagorskim krajolicima po prometno neopterećenim asfaltiranim cestama. Iako mnoge rute uključuju zahtjevnije dionice po uzbrdicama radi uživanja u bajkovitim zagorskim vizurama s vrhova brežuljaka, ima i laganih ruta po ravnom ili blago valovitom terenu. Za one fizički sposobnije i ovisnike o adrenalinu nude se i dvije rute po šumovitim gorama Medvednici i Ivančici, koje uključuju dosta makadamske i zemljane podloge te oštrije uspone i nizbrdice. Sve detalje i informacije o zagorskim biciklističkim rutama možete pronaći na cikloturističkoj web stranici ZagorjeBike.

PR PR (Foto: PR)

A za malo drugačiji način doživljaja Zagorja, preporučamo istraživanje Zagorja na konju.

Tek nekoliko stoljeća unatrag, konji su bili jedino sredstvo putovanja. Tada nije bilo automobila, bicikala ili zrakoplova. Postojalo je svega par mogućnosti – pješice, jahanje ili vožnja kočijom. I to je bio jedini način za, npr. putovanje od dvorca do dvorca. Zato, ako želite iskusiti malo drugačiji đir po Zagorju, jahanje i zagorske konjičke staze zasigurno će omogućiti doživljaj svih ljepota Zagorja.

Predivan krajolik, šume i livade, scenografija su najljepšeg doživljaja gdje će svaki jahač svako toliko naići na skrivene čari i manje poznate atrakcije. Dvorci i ruševine utvrda, arheološka nalazišta, crkvice i poklonci, muzeji i galerije te spomenici povijesnim ličnostima i hrvatskoj himni, zaskočit će vas kad ćete to najmanje očekivati.
Sa dva aktivna konjička kluba i jednim obiteljskim gospodarstvom, Zagorje pruža mogućnosti za jahače svih uzrasta i spremnosti, od početnika koji je potrebna škola jahanja do iskusnih jahača koji zadovoljenje svog adrenalina traže u terenskom jahanju. Ukupno 12 staza, omogućit će ili kraće jednodnevne izlete ili višednevnu prekozagorsku rutu, a s obzirom da postoje odvojci prema Zagrebačkoj županiji te Republici Sloveniji, moguće su i višetjedne prekogranične i međudržavne ture. Sve dodatne informacije potražite na web stranici ZagorjeRide.

PR PR (Foto: PR)

Kad poželite odmor od pedaliranja i jahanja, svakako istražite eno-gastronomsku scenu ili potražite najbliže terme i opustite se u vodi iz termalnih izvora. Inspiraciju pronađite na VisitZagorje.

RIDE&BIKE II

Dio biciklističkih i konjičkih ruta koje osim Krapinsko-zagorske županije uključuju i okolna područja spadaju i prekogranične rute nastale kao rezultat suradnje između hrvatskih i slovenskih partnera kroz provedbu projekta Interpretacija prirodne i kulturne baštine za aktivan odmor (akronim: RIDE&BIKE II) u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Na projektu sudjeluje šest projektnih i dva pridružena partnera iz Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner je Zagorska razvojna agencija dok su ostali projektni partneri Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Turistička zajednica „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, Razvojna agencija Kozjansko, Razvojna agencija Sotla te Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica. Pridruženi partneri su Muzeji Hrvatskog zagorja i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

Ukupna vrijednost projekta RIDE&BIKE II je 875.472,55 EUR, a projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 744.151,66 EUR.

Informacije o ponudi cikloturizma i konjičkog turizma u prekograničnoj RIDE&BIKE destinaciji možete vidjeti na zajedničkom webu RIDEANDBIKE.

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju