Zato krenimo…

Bregovite ceste s mnogo manje ili više zahtjevnih staza koje prolaze pored dvoraca, crkvi, arheoloških nalazišta i drugih atrakcija otkrivaju vam tajne koje se mogu saznati jedino okretanjem pedala. Doživite Zagorje na biciklu duž više od 20 biciklističkih ruta koje povezuju cijelu regiju i sve atrakcije te se smjestite u našem prvom hotelu za bicikliste – Bluesun hotelu Kaj.

Uz šest državnih i prekograničnih ruta te 22 rute županijskog značaja, uključujući i kružnu županijsku rutu duljine 165 km, postoji i mnogo lokalnih biciklističkih ruta, podjednako atraktivnih, no zbog kraćih duljina, i manje zahtjevnih, pogodnih za kraće biciklističke izlete. Većina ruta prolazi atraktivnim zagorskim krajolicima po prometno neopterećenim asfaltiranim cestama. Iako mnoge rute uključuju zahtjevnije dionice po uzbrdicama radi uživanja u bajkovitim zagorskim vizurama s vrhova brežuljaka, ima i laganih ruta po ravnom ili blago valovitom terenu. Za one fizički sposobnije i ovisnike o adrenalinu nude se i dvije rute po šumovitim gorama Medvednici i Ivančici, koje uključuju dosta makadamske i zemljane podloge te oštrije uspone i nizbrdice. Sve detalje i informacije o zagorskim biciklističkim rutama možete pronaći na cikloturističkoj web stranici ZagorjeBike.

A za malo drugačiji način doživljaja Zagorja, preporučamo istraživanje Zagorja na konju.

PR PR (Foto: PR)

Tek nekoliko stoljeća unatrag, konji su bili jedino sredstvo putovanja. Tada nije bilo automobila, bicikala ili zrakoplova. Postojalo je svega par mogućnosti – pješice, jahanje ili vožnja kočijom. I to je bio jedini način za, npr. putovanje od dvorca do dvorca. Zato, ako želite iskusiti malo drugačiji đir po Zagorju, jahanje i zagorske konjičke staze zasigurno će omogućiti doživljaj svih ljepota Zagorja.

Predivan krajolik, šume i livade, scenografija su najljepšeg doživljaja gdje će svaki jahač svako toliko naići na skrivene čari i manje poznate atrakcije. Dvorci i ruševine utvrda, arheološka nalazišta, crkvice i poklonci, muzeji i galerije te spomenici povijesnim ličnostima i hrvatskoj himni, zaskočit će vas kad ćete to najmanje očekivati.

Sa dva aktivna konjička kluba i jednim obiteljskim gospodarstvom, Zagorje pruža mogućnosti za jahače svih uzrasta i spremnosti, od početnika koji je potrebna škola jahanja do iskusnih jahača koji zadovoljenje svog adrenalina traže u terenskom jahanju. Ukupno 12 staza, omogućit će ili kraće jednodnevne izlete ili višednevnu prekozagorsku rutu, a s obzirom da postoje odvojci prema Zagrebačkoj županiji te Republici Sloveniji, moguće su i višetjedne prekogranične i međudržavne ture. Sve dodatne informacije potražite na web stranici ZagorjeRide.

Kad poželite odmor od pedaliranja i jahanja, svakako istražite eno-gastronomsku scenu ili potražite najbliže terme i opustite se u vodi iz termalnih izvora. Inspiraciju pronađite na VisitZagorje.

RIDE&BIKE II

Dio biciklističkih i konjičkih ruta koje osim Krapinsko-zagorske županije uključuju i okolna područja spadaju i prekogranične rute nastale kao rezultat suradnje između hrvatskih i slovenskih partnera kroz provedbu projekta Interpretacija prirodne i kulturne baštine za aktivan odmor (akronim: RIDE&BIKE II) u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

PR PR (Foto: PR)

Na projektu sudjeluje šest projektnih i dva pridružena partnera iz Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner je Zagorska razvojna agencija dok su ostali projektni partneri Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Turistička zajednica „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, Razvojna agencija Kozjansko, Razvojna agencija Sotla te Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica. Pridruženi partneri su Muzeji Hrvatskog zagorja i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

Ukupna vrijednost projekta RIDE&BIKE II je 875.472,55 EUR, a projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 744.151,66 EUR.
Informacije o ponudi cikloturizma i konjičkog turizma u prekograničnoj RIDE&BIKE destinaciji možete vidjeti na zajedničkom webu RIDEANDBIKE.

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju