Sir Conan Doyle, britanski autor kriminalističkih romana koji je mnogima najpoznatiji kao "otac" Sherlocka Holmesa toliko je energije uložilo u svojeg detektiva iz mašte da se i sam u konačnici od njega umorio.To je napisao i u pismu majci gdje navodi kako ga je detektiv udaljio od brojnih boljih stvari koje život ima za ponuditi.

Stoga ne čudi da je Doyle, umoran od pisanja, u jednom trenutku poželio presuditi liku kojeg je stvorio. Razmišljajući o završetku svojeg kriminalističkog remek- djela, britanski autor je naišao na fascinantni vodopad koji ga je svojom pojavom naveo da krene novim tragom u svojoj mašti.

Gromoglasni Reichenbach Doyle je ugledao 1983. godine, kada je putovao po Švicarskoj sa sir Henryem Lunnom, humanitarcem i osnivačem turističke tvrtke. Epska borba Holmesa i Moriartyja većim djelom je skrenula pozornost na vodopad, ali Reichenbach je itekako vrijedan posjeta zbog same svoje pojave.

Reichenbach se sastoji od tri vodopada, a najveći se spušta s visine od 120 metara. Stup vode koji se pjeni, grmi i šumi itekako izaziva strahopoštovanje. Nalazi se u bernskom Oberlandu, idiličnom švicarskom kraju koji posjetiteljima nudi i mnogo drugih prirodnih ljepota.

Do Reichenbacha se može doći pješice iz Meiringena ili uspinjačom iz obližnjeg Willigena, koja datira iz 1899. godine. Kratka staza od uspinjače vodi upravo do slavnog ruba s kojeg su pali (fiktivni) smrtni neprijatelji. To potvrđuje i ploča na kojoj piše: 'Na ovom strašnom mjestu Sherlock Holmes pobijedio je profesora Moriartyja 4. svibnja 1891. godine. No tu nije kraj obilaska za obožavatelje slavnog detektiva; znatiželju budi i Meiringen, gdje se nalazi i tematski muzej Sherlocka Holmesa.

Iako je koju godinu kasnije britanski autor popustio pritisku javnosti i osmislio razrađenu, uistinu sherlockovsku teoriju kojom je Holmesa vratio iz mrtvih i nastavio pisati o svojem omiljenom junaku, vodopadi su ostali legendarni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju