Jedna od najneobičnijih tržnica na svijetu nalazi se u La Pazu, glavnom gradu Bolivije. Zovu je vještičjom tržnicom i usprkos tomu ona nije skrivena u kakvom zabačenom dijelu grada, pod zemljom ili usred labirinta kojim se nećete znati vratiti. Do nje se stiže vrlo jednostavno, nakon nekoliko minuta šetnje od trga sv. Franje ili Plaze San Francisco.

Od šarenih suvenira...

Mercado de Hechicería dočekat će vas sa šarenim maramama, ruksacima, dekama, instrumentima i najrazličitijim suvenirima, ali "Chiflerías", vještičje trgovine, prodaju i mnogo toga što nije za one osjetljiva želuca. Bolivijski narod čini zanimljiv miks nasljednika španjolskih osvajača i više naroda južnoameričkih Indijanaca.

Vještičja tržnica u La Pazu - 10 Vještičja tržnica u La Pazu - 10 (Foto: Shutterstock)

Jedan od tih naroda su i Aymare koji su, iako prihvaćaju kršćanski pogled na život poslije smrti, odani svojim tisućljetnim vjerovanjima, imaju žive odnose sa svijetom duhova, a vračevi, vračare, vještice i šamani cijenjeni su članovi društva i imaju važno mjesto u njihovu kulturnom identitetu.

Zato i kratak obilazak ove bolivijske tržnice daje dobar uvid u vjerovanja Aymara i drugih Bolivijaca. Mali dućani i šareni štandovi nudit će vam razne talismane, amulete, ljekovito bilje, srećonoše, keramičke dvoglave figure… ništa što niste vidjeli u gotovo svakoj suvenirnici na svijetu. Ali kada napravite još nekoliko koraka dalje, stvari postaju ozbiljnije.

... do sastojaka za ozbiljno čaranje

Ovdje ćete pronaći lijekove i ljekovite pripravke za gotovo sve bolesti na planetu, ponekad u obliku sapuna, ponekad kao prašak, a ponekad kao čaj - ne dajte da vas forma zavara. Još malo dalje možete kupiti mumificirane žabe, naravno za sreću, ili kornjače, koje će vam pak donijeti dug život.

Vještičja tržnica u La Pazu - 12 Vještičja tržnica u La Pazu - 12 (Foto: Shutterstock)

A tukanov kljun koji ovdje možete nabaviti za "đ" dobro će doći za liječenje bolesti i rana. Ako se ne snalazite najbolje među životinjskim dijelovima, bez brige, prodavači su mislili i na turiste, pa su sekcije obilježene napisima: "za rasplamsavanje strasti", "za sreću", "za zdravlje" ili "za izobilje i bogatstvo", kao u svakom poštenom supermarketu.

Najčešći "motiv" ove neobične tržnice su - mumificirani fetusi ljama. Vjerovali ili ne, oni se najčešće koriste na gradilištima. Zapravo, možda i ne postoji kuća u Boliviji ispod koje nećete pronaći kostur ljame. Ljama je žrtva koja se prinosi andskoj božici Pachamami ili Majci Zemlji, a ako kuću grade imućniji Bolivijci, oni će moći žrtvovati i živu ljamu. Ljami ili fetusu ljame obično se dodaju važne stvari - alkohol, kokain, duhan i gotovina, jer ipak Pachamama zna što valja i na taj se način osigurava zaštita, zdravlje i sreća.

Vještičja tržnica u La Pazu - 7 Vještičja tržnica u La Pazu - 7 (Foto: Shutterstock)

Iako se svi ovi prinosi Pachamami smatraju bijelom magijom jer je cilj čaranja nešto dobro, na Mercado de Hechicería možete sresti i vještice koje će vam pomoći baciti čini na nekoga. Tuga, nevolja i nesreća nekome se može navući na vrat jednostavnim ritualima, a ako ih kupuju turisti koji ih ne mogu sasvim ispuniti iz objektivnih razloga, ljubazne će im vještice prodati i instant-prašak za tugu i nesreću ili što već dotičnome žele.

Kristinin život u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta: "Žive u kućama od dasaka, nemaju lijekova, ali i dalje su topli i obožavaju zabavu" Kristina u Boliviji - 14 Kristina u Boliviji Minero - 10 +3 Minero - 8
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju