Mnogi gradovi davnih su dana ušli u povijest. Neki od njih su opstali i dan danas, neki propali, a iz nekih su se razvili posve novi gradovi. Pa, zavirimo daleko u prošlost, i „pogledajmo“ koji su to gradovi ostavili snažan utisak u povijesti...

Memfis, Egipat

Memfis je bio glavni grad starog Egipta, a osnovao ga je 2925. godine prije nove ere kralj po imenu Menes, koji je ujedinio ono što je prije bilo poznato kao Gornji i Donji Egipat. Zaštitnik Memfisa bio je bog Ptah, za kojeg se smatralo da je bog obrtnika i zanatlija. Postojao je hram posvećen njemu, ali najpoznatije ruševine koje okružuju Memfis uključuju piramide u Gizi i Veliku sfingu.

Grad je nastavio biti kulturno značajan sve do početka kršćanstva u prvom stoljeću sadašnje ere. Od prvog do petog stoljeća mnogi su poganski spomenici uništeni kako bi se napravilo mjesta za kršćanske spomenike. Kada su muslimani osvojili Egipat 640. godine, ono što je ostalo od Memfisa je demontirano te kasnije iskorišteno za izgradnju Kaira.

Memfis Memfis (Foto: Getty Images)

Antička Teba, Grčka

Teba je grad u središnjoj Grčkoj i bila je važno geografsko mjesto za mnoge grčke mitove, a najpoznatija je kao rodno mjesto heroja Herkula. Teba se nekoliko puta pojavljuje u drevnim mitovima i književnosti, uključujući priče o bogu vina i užitka, Dionizu, a bila je prikazana i u priči o Edipu. Grad je na kraju uništio Aleksandar Veliki 335. godine prije nove ere.

Babilon, Irak

Babilon je bio grad u staroj Mezopotamiji. Neki povjesničari kažu da je osnovan 1894. godine prije nove ere i napušten 1000. godine. Drugi kažu da je osnovan oko 2300. godine prije nove ere. Bilo kako bilo, grad je uspon doživio pod Hamurabijem, koji je pretvorio Babilon u grad-državu pod svojom vojnom vlašću i stvorio jedan od prvih poznatih pisanih pravnih kodeksa, nazvan Hamurabijev zakonik.

Babilon je jedan od najpoznatijih drevnih gradova u povijesti zbog svog pojavljivanja u kršćanskoj i židovskoj vjerskoj literaturi te zbog toga što je navodno bio dom Visećim vrtovima Babilona. Iako nema arheoloških dokaza koji bi upućivali na to da su Viseći vrtovi bili nešto više od mita, njihov opis kao jednog od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta stoljećima je privlačio povjesničare. Ruševine Babilona nalaze se južno od Bagdada i UNESCO ih je 2019. proglasio dijelom Svjetske baštine.

Kartaga, Tunis

Kartaga je bila grad u sjevernoj Africi, gdje se nalazi današnji Tunis. Kao velika pomorska sila, Kartaga se našla u tri velika rata s Rimom, koji su u povijest ušli pod nazivom Punski ratovi. Napokon je pokleknula pred rimskim snagama u Trećem punskom ratu kada je uništena i Rim je na njenom mjestu sagradio novi grad.

Zbog uništenja gotovo svih njihovih pisanih tekstova nakon Trećeg punskog rata, većina onoga što sada znamo o Kartagi potječe iz grčkih i rimskih tekstova. Ruševine Kartage danas su zaštićene kao Svjetska baština.

Perzepolis Perzepolis (Foto: Getty Images)

Perzepolis, Iran

Perzepolis je bio ceremonijalni glavni grad Ahemenidskog carstva i naširoko se smatrao glavnim gradom Perzije. Arheolozi su datirali ruševine Persepolisa čak 515. godine prije nove ere, a 1979. stavljen je na popis UNESCO – ove Svjetske baštine.

Ruševine Perzepolisa nalaze se 70 kilometara sjeveroistočno od današnjeg Širaza u Iranu. Grad je izgrađen u ahemenidskom arhitektonskom stilu, koji sadrži vladine i ceremonijalne zgrade, vjerske hramove i mauzoleje u kojima se nalaze tijela važnih ljudi. Perzepolis je osnovao Darije Veliki, a građen je stotinu godina. Nije bio najveći grad u staroj Perziji, ali je ipak bio jedan od četiri prijestolnice carstva.

Nekad najveći grad na svijetu: Gdje se nalazio Babilon i što se s njime dogodilo? Babilon - 5 Babilon - 2 Babilon - 3 +1 Babilon - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju