Darwinov luk, poznata prirodna kamena formacija na otočju Galapagos, urušio se od posljedica erozije, objavili su ekvadorski dužnosnici za zaštitu okoliša, dodajući da luk više ne postoji u dosadašnjem obliku te da su ondje ostala samo dva stupa koja su ga držala.

Na fotografijama koje je na društvenim mrežama objavilo ekvadorsko ministarstvo zaštite okoliša vide se tek ostaci luka.

"Darwinov luk, atraktivan prirodni most koji se nalazio na manje od kilometra od glavnog područja Darwinova otoka, urušio se zbog prirodne erozije. Darwinov luk nekoć je bio povezan s otokom. Područje se smatra jednim od najboljih mjesta na planetu za ronjenje i promatranje morskih pasa čekićara i ostalih morskih životinjskih i biljnih vrsta", izvijestilo je ministarstvo.

Otočje Galapagos naziv je dobilo po britanskome prirodoslovcu Charlesu Darwinu, utemeljitelju prve znanstvene i danas prihvaćene teorije o evoluciji živih bića, koja je po njemu dobila naziv darvizinam. Najprije je studirao medicinu, zatim teologiju.

Galapagos je pod Unescovom zaštitom od 1978., a na otočju danas živi oko 30.000 stanovnika.

Vulkanski arhipelag čine 234 otoka, brojni zaljevi i kameno stijenje.

"Urušavanje Darwinova luka podsjetnik je na to u kolikoj je mjeri krhak svijet u kojemu živimo. Ne možemo napraviti gotovo ništa da bismo spriječili prirodnu eroziju i slične geološke procese, no možemo zaštititi podmorski svijet. Luk je bio jedna od glavnih turističkih atrakcija, a pod njim su plivala najveća jata morskih pasa čekićara na svijetu", rekla je Jen Jones iz Zaklade za očuvanje Galapagosa.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju