Geometrijski oblici koji prikazuju različite uzorke i životinjske oblike plijene poglede još od njihovog otkrivenja. Za Naskanske linije vjeruje se da su nastale u vrijeme Nazca kulture u razdoblju od 100. godine pr. Kr. pa sve do 700. godine, a nagađa se i da su za dio kreacija zaslužni njihovi prethodnici, pripadnici kultura Chavin i Casas.

Nalaze se u Peruu, 400 kilometara južno od glavnog grada Lime u pustinjskim ravnicama sliva rijeke Rio Granda de Nasca. Područje se smatra arheološkim nalazištem, a za čak 75.000 hektara ravnice može se reći da je jedno od najsuših mjesta na svijetu. Evo zašto je toliko posebno.

Naravno, prvo što su svi pomislili da je ovo djelo posjetitelja koji nisu s planeta Zemlje. No, prvo sistematsko istraživanje zanimljivih linija provedeno je 1926. godine na inicijativu peruanskog arheologa Toribioa Mejiae Xesspea, a javnost se počela zanimati za područje oko 1930. godine upravo zahvaljujući avionima iz kojih su uočeni zanimljivi prizori.

Linije su nazvali geoglifima odnosno crtežima na površini, a smatra se da su nastali kao rezultat uklanjanja zemlje i kamenja s ciljem stvaranja takozvane negativne slike. Geoglifi, osim što mogu nastati odstranjivanjem materijala, mogu nastati i nanosom materijala na prirodne površine što čini pozitivnu sliku. U ovom slučaju kamenje i stijene kojom je pustinjsko područje bilo bogato je oksidiralo i stvorilo boju hrđe koja je vidljiva iz zraka.

Slojevi kamenja odvajali su se u debljini od 12 – 15 centimetara, a ono što je ostalo je pijesak svijetle boje. Priroda je tu dodala svoj obol i zahvaljujući činjenici što na tom području ima iznimno malo oborina i vjetra, kreacije ostaju netaknute.

Zbrojeno je ukupno 800 ravnih linija, 300 geometrijskih figura i 70 oblika koji predstavljaju životinje i biljke koje su dio biomorfije, crtanja na temu prirodnih oblika u arhitekturi. Ravne linije protežu se na čak 48 kilometara, dok su prikazi životinja i biljaka izmjereni u dužinama koje uspoređuju s Empire State Buildingom.

Boje oblika se prelijevaju od bijele pa sve do preplanule crvene, a oblici koji su uočeni su trapezi, ravne linije, pravokutnici, trokuti i vrtlozi. Vidljivi su čak i obrisi paukova, majmuna i ptice kolibrića, za što se pretpostavlja da je za civilizaciju imalo određeno značenje.

Utvrđeno je da linije nemaju veze s vanzemaljcima, već s plemenskim ritualima vezanim uz vodu. Lako možete shvatiti da je na ovom području nema u izobilju, a u neka davna vremena opskrba vodom bila je pravi izazov. Dovoljna je i činjenica da je ovo područje koje, ako govorimo u minutama, godišnje ima samo 20 minuta kiše.

Tako su pripadnici kulture Nazca izrađivali zanimljive linije ne kako bi stvorili sustav za navodnjavanje, nego kao dio rituala za bogove ne bi li si osigurali vodu i prizvali prijeko potrebnu kišu. Postoje čak i teorije da su linije služile kao obredne procesne rute za hodočasnike koji su se zaputili prema nekom od hramova u Peruu, a svjedočanstva govore i o razbijanju keramičkih posuda na mjestima gdje se linije sijeku.

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju