Jedan od prvih gradova zapadne hemisfere bio je ogroman, a njegov nastanak i dalje nije razjašnjen. Sagrađen je više od tisuću godina prije Asteka, moćnog indijanskog naroda koji je u 15. i 16. stoljeću vladao velikim carstvom u južnom Meksiku. Upravo su oni, na svojem jeziku nahuatlu, mjestu na koje su naišli dali ime Teotihuacan, što znači Rodno mjesto bogova. U najvećem gradu pretkolumbovske Amerike živjelo je 200.000 ljudi. Na vrhuncu je bio u 5. st., nakon što je drevni Egipat odavno propao, a tadašnja Grčka i Rim izgubili moć. Europom je tada zavladalo mračno doba, a Teotihuacan je bio na vrhuncu slave.

Oko 45 km sjeveroistočno od Mexico Cityja i dalje stoje veličanstvene piramide, no nitko ne zna kome su bile sagrađene. Prva iskapanja dogodila su se početkom 17. stoljeća, pod vodstvom meksičkog znanstvenika Carlosa de Sigüenze y Góngore, a traju i danas. Uzduž glavne gradske ulice, poznate i pod nazivom Avenija mrtvih, nalaze se veličanstvene piramidalne građevine, palače i trgovi.

Građevine su nastajale tehnikom taluda i tablera. Talud je nagnuta površina koja se izmjenjivala s vodoravnom uokvirenom plohom, tablerom kako bi nastao arhitektonski sklad. Ispod glavnog gradskog hrama – Hrama sunca, pronađeno je podzemno vrelo.

Stanovnici su bili toliko napredni da su imali tekuću vodu, zahvaljujući naprednom sustavu natapanja. Štovali su kult Pernate zmije i Tlaloca, boga vode, kiše i plodnosti s dugim nosom nalik na surlu.

U blizini Avenije mrtvih nalazi se Sunčeva piramida, koja je druga po veličini u Srednjoj Americi, nakon one u Chohuli. Visoka je 76 metara, a bila je još i viša kada ju je krasilo svetište na vrhu, koje je netragom nestalo.

Za razliku od civilizacije Maya, gdje je moć bila u rukama monarha koji ju je prenosio na svojeg nasljednika, u skladu s načelima hijerarhije, u Teotihuacanu je postojao vladajući stalež u kojem su bili vojnici, svećenici, činovnici i trgovci. Arheološka iskapanja  potvrđuju da je došlo do požara, rušenja građevina i pljačke, a nagađa se i o građanskom ratu ili napadima sa sjevera. Na brojna pitanja o Teotihuacanu još uvijek nema odgovora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju