Hrvatska je u posljednjih dvadesetak godina postala vrlo popularna turistička odrednica. I dok veliki interes stranaca za Lijepu Našu doprinosi jačanju gospodarskog sektora, sa sobom donosi i neka negativna iskustva. Pitali smo Hrvate koje im ponašanje turista posebno smeta, a što oni nikad ne bi napravili u stranoj zemlji.

1. Nekulturno ponašanje
"Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi drugi čine. Sila ti je na WC? Pronađi javni zahod, ušeći u prvi kafić i pitaj smiješ li koristiti toaletne prostorije, ali nikako nemoj svojim mlazom 'uljepšavati' ulice naših gradova", otkriva Marko. "Suzdrži se i od pijanog pjevanja ljudima ispred zgrade, razbijanja staklenih boca po parkovima i drugog nekulturnog ponašanja."

2. Nepoštivanje pravila
"Konzumacija hrane u sredstvima javnog prijevoza je zabranjena. Jesti u ZET-ovu autobusu u ljetno je vrijeme i vrlo sebičan čin, pogotovo ako u ruci držiš kakav aromatični kebab, a klima ne radi dobro od 2004. godine", upozorava Filip. „Nitko se ne želi marinirati u tom mirisu.“

3. Neinformiranost o prikladnoj odjeći i obući

"Ako ne znate što je prikladna odjeća za penjanje na planinu, ne biste trebali ni iskusiti to zadovoljstvo", tvrdi Mate. "Moj prijatelj radi u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i stvarno su mi dojadile priče o turistima koji se u japankama i s pola litre vode pokušavaju popeti na Velebit."

Hrvatska - 1 Zanimljivosti Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume"

4. Nepoznavanje monetarnog sustava u Hrvatskoj
"Hrvatska je u Europskoj uniji, ali kuna je službena valuta. Suludo je da ne znaš tu informaciju ako posjećuješ Hrvatsku", kaže Ante. "Čak i ako nisi stigao promijeniti eure u kune, pristojno je pitati konobara možeš li platiti u eurima, a na očekivati da će svaki lokal prihvatiti tvoje devize.“

5. Nepoštivanje osoblja u ugostiteljskim objektima

"Želiš nagraditi ljubaznog konobara u kafiću ili restoranu? Ostavi mu najpojnicu. Japancima nije u kulturi ostavljanje napojnica i rijetko kad će to učiniti u našim kafićima. Talijani su također dosta škrti", priznaje Luka, koji radi u jednom zagrebačkom kafiću. "S druge strane, najbolje napojnice ostavljaju Španjolci, Amerikanci i Šveđani."

6. Nepoznavanje povijesti
"Ne znate što se dogodilo 1991. godine u Hrvatskoj? Nemojte ni ulaziti u političke rasprave s lokalnim stanovništvom", ističe Stjepan.

7. Neprikladno ponašanje u crkvama

"Kužim da mnogi turisti dolaze u određenu zemlju zbog želje da posjete njezine povijesne i druge važne građevine, ali mislim da trebaju znati da crkve nisu lokacije za snimanje selfija. Bili smo na krstitkama u jednoj crkvi u širem centru grada kad je u prostor banula grupa turista iz Azije. Ne samo da su bez pitanja počeli snimati krstitke, već su počeli pozirati s religijskim kipovima i snimati selfije. Svećenik nije znao što bi rekao pa se pretvarao kao da se ništa ne događa", prisjetio se Ivan iz Zagreba.

7 najboljih zagrebačkih kafića u debeloj hladovini za ispijanje kave Park cafe, Zagreb Kafić Chill out, Zagreb - 2 Kafić Chill out, Zagreb - 3 +17 Kafić Chill out, Zagreb - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju