U teoriji sushi je vrlo jednostavno jelo koje možete jesti kako god želite. Međutim, ako želite u njemu uživati baš kao da ste „domaći“ u Tokiju, zapamtite kako način jedenja varira u odnosu na ambijent u kojem se nalazite. Uz ove jednostavne trikove razlikovat ćete se od tipičnih amatera, pa možda ne bi bilo loše poslušati savjete objavljene na portalu CNN...

Trening za sushi chefa vrlo je intenzivan i dugotrajan i nerijetko prođe i nekoliko godina prije nego stariji chefovi dozvole učenicima da sami režu skupe komade ribe. Jedan od takvih „sushi hramova“ je i Sushi Sawada, restoran s dvije Michelinove zvjezdice smješten u prestižnoj četvrti Ginza u Tokiju.

Prema njihovoj preporuci u soja sos se ne umače donji dio sushija nego dio na kojem je riba. Na taj način riža se neće raspasti a i neće upiti previše sosa i promijeniti okus jelu. Osim toga, riba bi trebala biti prva stvar koja dotakne jezik. Uloga ukiseljenog đumbira je da „odmori“ nepce prije idućeg zalogaja.

Svaki pravi sushi restoran dat će vam vaš oshibori, ručnik o koji možete obrisati ruke između zalogaja.

Uglavnom se uz sushi servira i ljuti wasabi umak. Stavite li previše wasabija na svoj zalogaj mogli biste krajičkom oka uhvatiti namršteni pogled sushi chefa. Svaki od njih smatra svoj sushi već ionako dovoljno začinjenim a previše wasabija definitivno će promijeniti okus jelu. Također, nije običaj miješati soja sos i wasabi osim u slučaju ako jedete sashimi.

Jesti sa štapićima ili ne česta je polemika. Naime, jedenje s prstima zapravo je dio tradicije i smatra se da ste na taj način najbolje povezani s hranom. Pa ipak, danas uglavnom svi jedu sa štapićima i to uglavnom iz higijenskih razloga.

Nađete li se u boljem sushi restoranu, nemojte se iznenaditi ako ne postoji klasični meni nego više „tasting menija“ različitih cjenovnih razreda. To je zbog toga što se meni kreira prema tome koje su namirnice taj dan najsvježije.

U pravilu ćete svaki zalogaj dobiti na tanjuru netom nakon što je napravljen, te se ne smatra pristojnim predugo ga držati na tanjuru jer će se sa stajanjem promijeniti temperatura i vlažnost hrane a samim time i doživljaj jela.

U najfinijim restoranima često će vas pitati koje namirnice preferirate i nemojte se libiti reći istinu - meni će se kreirati u skladu s vašim željama. Također, pohvalite chefa i napomenite koje vam je jelo bilo posebno fino. Uživajte!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju