Jeste li ikada kao mali gledali u kartu, odnosno bolje reći globus, i zamišljali na kojem biste dijelu svijeta mogli izaći da recimo počnete kopati u Kini? E pa ako jeste, hvala svima na napretku i čudima tehnologije, jer sada na internetu možete posjetiti digitalnu kartu koja će vam pokazati gdje ćete točno završiti ako počnete „kopati“ rupu na određenom mjestu.

Ako vjerujete kako je zemlja okrugla, onda svakako posjetite antipodesmap.com. U geografiji, antipod svake točke na Zemlji je točka na Zemljinoj površini dijametralno suprotna od nje. Par točaka koje su suprotne jedna drugoj smještene su tako da bi ravna linija koja ih spaja prolazila kroz središte Zemlje. Antipodne točke su što je moguće udaljenije jedna od druge.

Radi se o zgodnoj stranici koja vam pokazuje što bi bilo na drugom kraju svijeta s bilo koje geografske lokacije na Zemlji. Sada, postoje neke dobre i neke loše vijesti o ovome. Loša vijest je da, budući da je oko 70 posto Zemlje prekriveno vodom, velike su šanse da ćete, koje god koordinate unesete, završiti u oceanu, ili barem moru,

Ipak, zanimljivo se poigrati s kartom. Mi smo probali kopati iz Hrvatske, točnije iz Zagreba, Rijeke i Splita. S obzirom da naša država nije ogromna, završili smo svaki put u Tihom oceanu, ali barem, ako to išta tješi, relativno blizu Novog Zelanda. Zapravo, da budemo pošteni, gdje god smo probali „prokopati“ zapadno od Hrvatske, uvijek smo završili negdje u blizini Novog Zelanda, bilo da smo birali Berlin, London ili Barcelonu. Stoga smo sreću okušali drugim kopanjem, te saznali da nas kopanje iz Pekinga spaja direktno s Argentinom.

U svakom slučaju, ako vas je ovo uvijek zanimalo – super. A i ako nije a, čini nam se kao sasvim zgodna zabava i edukativna geo-radionica.

Možete li nabrojati 5 država koje nemaju rijeke? Jedna od njih je velika i bogata, druga nam je u susjedstvu… Malta +0 Vatikan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju