Stairway to Heaven ili stepenice Haiku na Havajima vode do 755 metara visokog vrha planine Puʻukeahiakahoe na otoku O'ahu. 3922 drvene stepenice datiraju iz Drugog svjetskog rata, kada su postavljene kao dio američke komunikacijske mreže. Izvođači radova američke vojske koristili su ih za izgradnju radiostanice, strogo tajnog objekta za prijenos signala brodovima mornarice.

Pedesetih godina prošlog stoljeća američka obalna straža zamijenila je drvene stepenice metalnima i postavila rampe, a nakon što su se stepenice Haiku pojavile na televiziji, privukle su horde turista. Od 1987. pristup turističkoj atrakciji bio je ograničen zbog vandalizma. 2002. godine Honolulu je potrošio 875 tisuća dolara za popravljanje oštećenih dijelova stepenica s namjerom da ih službeno ponovno otvori za javnu uporabu.

Haiku, Havaji - 2 Zanimljivosti Nije lako, ali isplati se doći do vrha: 3922 stepenice koje vode do raja

No grad nikada nije osigurao pristup i od tada je prijelaz Haikua ilegalan – uz kaznu i do tisuću dolara. Bez obzira na zabranu, turisti nisu prestajali dolaziti, a osvanula je i opasna ljuljačka, vrlo blizu vrha stepenica. Brojni videozapisi ljudi koji se ljuljaju na improviziranoj igrački pojavili su se na društvenim mrežama prije nego što je uklonjena.

Gradsko vijeće Honolulua nakon svega je jednoglasno donijelo odluku kako će se stepenice ukloniti jer predstavljaju opasnost za ljude, ali i okoliš.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju