Milijuni ljudi diljem svijeta žive u karanteni kako bi spriječili širenje koronavirusa, no jedan je čovjek dobrovoljno odlučio provesti vrijeme u samoći, i tako već trideset godina. Kad je zaplovio 1989. godine, Mauro Morandi nije mogao znati da će mu se motor broda ugasiti niti da će ga more odnijeti na obalu talijanskog otoka Budelli, između Sardinije i Korzike. Otok mu se toliko svidio da je odlučio prodati brod i živjeti na najljepšoj plaži otoka kao čuvar.

Budelli je dio Nacionalnog parka arhipelaga Maddalena i jedan je od "sedam sestara", odnosno otoka koji čine taj prekrasni talijanski kraj na sjeveroistoku Sardinije. Ostale sestre u otočnoj obitelji su Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi, Santa Maria i Razzoli. Najljepša plaža u arhipelagu nalazi se upravo na otoku koji je Mauro odabrao kao novi svoj dom. Ružičasti pijesak kakav se može vidjeti u egzotičnijim dijelovima svijeta, ponos je Budellija.

Boju duguje bezbrojnim ostacima koralja i školjki koje morska struja neumorno donosi na obalu i melje u sitni pijesak. U kombinaciji s tirkiznim morem Ružičasta plaža svakako je jedna od najljepših talijanskih razglednica.

Do početka devedesetih godina turisti su mogli nesmetano uživati u ružičastom pijesku, sve dok talijanska vlada nije donijela odluku da treba sačuvati osjetljivi ekosustav. Spiagga Rosa kao mjesto velike prirodne vrijednosti zatvoreno je za posjetitelje, a tek su manji, ograđeni dijelovi na raspolaganju za razgledavanje.

Nakon što se Mauro 25 godina brinuo o otoku, čistio plažu od plastike i otpada koji su za sobom ostavljali turisti, upoznao svaki kamen i svaku biljku, Nacionalni park donio je odluku da bi se njegov staž na otoku trebao privesti kraju. Kako bi Mauro mogao i dalje živjeti na plaži, o kojoj zna više no itko drugi, javnost se pobunila i prikupila 18 tisuća potpisa. Lokalni političari pod pritiskom peticije odustali su od deložacije. 

"Nikada neću otići s otoka. Nadam se da će me kremirati i prosuti pepeo u vjetar", otkrio je Morandi novinarima National Geographica. Čuvar koji je prešao osamdesetu vjeruje da smo svi djelići Zemljine energije i da ćemo joj se u konačnici vratiti. Dok je živ, Morandi će se nastaviti brinuti o otoku i svima koje to zanima ispričati sve što je o njemu naučio.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju