Život u Parizu iznimno je skup. Mjesečni najam garsonijere od 30-ak kvadrata u glavnom francuskom gradu koštat će vas u prosjeku između 950 i 2200 eura. Baš zato cijeni se svaki centimetar slobodnog prostora.

Ne čudi stoga što su popularni i takozvani mikrostanovi – jedinice od 10-ak kvadrata koje više podsjećaju na ormar nego na prostor za život. U takvim mikrostanovima obično nema mjesta za kupaonicu i wc – oni se uglavnom dijele s drugim stanarima u zgradi.

No uz malo truda i mašte, i ovi mikrostanovi mogu se pretvoriti u ugodan dom. Pokazala je to na svojem primjeru i arhitektica Julie Nabucet, koja je na zapanjujući način transformirala stan od 12 kvadrata u centru Pariza u četvrti Montorgueil.

Cijeli je stan jedan dobro osmišljeni multifunkcionani prostor – iz ugrađenih polica izvlači se krevet, koji po potrebi može imati funkciju kauča te fotelje za čitanje knjiga.

Kuhinja je vizualno odijeljena od spavaće sobe s ormarićima od šperploče koje skrivaju bojler, a pružaju i dosta prostora za odlaganje stvari. U mikrostanu su se našla čak i dva kvadratna metra za mini kupaonicu u koju je dizajnerica uspjela zgurati tuš i WC školjku.

Kako izgleda život u pariškom mikrostanu od 12 kvadrata, otkriva video Kirsten Dirksen na YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju