Što to pluta norveškim fjordom u Rosendalu, pitaju se mnogi. Iako na prvi pogled izgleda poput neidentificiranog letećeg objekta (NLO), u stvarnosti je riječ umjetničkoj instalaciji futurističkog oblika po imenu Oko lososa (Salmon Eye).


Salmon Eye opisuju i kao plutajući informacijski centar o akvakulturi na Hardangerfjordu. Riječ je o objektu visokom 14,5 metara koji je dizajniran tako da se može oduprijeti jakim valovima i do četiri metara visine.

Ova umjetnička instalacija teška 1,2 tone zamisao je Sondrea Eidea, direktora tvrtke Eide Fjordbruk za uzgoj lososa. On je želio prostor koji bi se koristio za poticanje otkrića i predstavljanje inovativnih rješenja za proizvodnju morske hrane za bolju prehranu planeta.

Projekt su, pak, realizirali danski arhitekti iz tvrtke Kvorning Design.

Iako je fasada eliptične umjetničke instalacije javnosti predstavljena početkom rujna, još uvijek se radi na uređenju njezine unutrašnjosti. Tu bi se uskoro trebali naći informacijski centar, izložbeni prostor i kinodvorana, a na vrhu vidikovac za opažanje i fotografiranje zapanjujuće okolice.

Do Salmon Eyea moći će se samo vodenim putem – i to pomoću čamaca na električni pogon.

Kako izgleda ova neobična umjetnička instalacija, provjerite u fotogaleriji na početku teksta.

Najljepši vikinški brodovi koji su se lako kretali i kroz podivljale morske valove Vikinški brodovi, Norveška - 1 Vikinški brodovi, Norveška - 2 Vikinški brodovi, Norveška - 3 +3 Vikinški brodovi, Norveška - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju