Ultimativni san svakog surfera je daskati na beskrajnom valu. Ovaj san može postati stvarnost ako se nađete u Brazilu na pravom mjestu u pravo vrijeme. Točnije, ako probate pororocu na rijeci Amazoni.

Pororoca se smatra jednim od najdužih plimnih valova na svijetu koji može doseći visinu od 4 metara. Ovaj rijedak prirodni fenomen pojavljuje se na rijeci Amazoni i njezinim pritocima - javlja se s većim intenzitetom između punog i mladog mjeseca od siječnja do svibnja i od rujna do prosinca. Plimni val može putovati i do 800 kilometara uzvodno.

Pororoca najvjerojatnije potječe od riječi pororka naroda Tupi koja označava veliku riku. Ovo ne čudi s obzirom da fenomen započinje velikom praskom u trenutku kada voda Atlantskog oceana dođe do ušća Amazone te stvori veliki val koji hranjen vjetrovima napreduje po rijeci.

Blatni vodeni zidovi ovog plimnog vala kreću se vrlo velikom brzinom što je popraćeno bukom, ali i uništavanjem obližnje vegetacije, stabala, pa čak i ljudskih nastambi koji mu se nađu na putu. Ne samo da opasnost predstavlja iščupano drveća što se kovitla u valovima, već i niz divljih životinja koje obitavaju u rijeci poput aligatora, anakonda i pirana.

Prvi surferi koji su se usudili daskati na tom plimnom valu bili Eraldo Gueiros i Guga Arruda 1997. godine, a otada su brojni entuzijasti došli u Brazil kako bi ga isprobali. Legenda surfanja Picuruta Salazar, primjerice, daskao je 2003. godine na pororoci 12,5 kilometara u trajanju od čak 37 minuta.

Lokalno stanovništvo je kroz godine organiziralo natjecanja na moćnom plimnom valu, snimali su se filmovi i radile ekspedicije. Prva osoba koja je dokumentirala pororocu je francuski oceanograf i redatelj Jacques Cousteau koji je pratio ovaj moćni plimni val na svojem istraživačkom brodu Calypso 1982. godine.

Nemilosrdna Amazona: Dom skrivenih plemena, pauka-ubojica i sukoba kartela Amazona - 1 Amazona Amazona - 3 +5 Amazona - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju