Ratovi nažalost, postoje praktički otkad je svijeta, a otkad je svijeta bome, postoje i životinje. One su povezane s ljudskom vrstom od formiranja civilizacije. Psi su čuvali naše domove, magarci i deve su nosili našu robu, konji su nas svuda prenosili, a ptice su prenosile naše poruke. Jednako tako, nažalost, životinje su korištene i u ratovima, a ovo je priča o pet vrsta koje su sudjelovale u raznim sukobima koju prenosimo s portala thecollector.com

Konji

Iako su konji nestali iz modernog ratovanja, njihova povijest kao ratnih životinja seže u Euroaziju prije najmanje 5 tisuća godina. Tisućama godina vojske su ovisile o konjima kao borbenim, ali i kao vučnim životinjama. U nekim kulturama oni su činili temelj cjelokupne vojne doktrine. Dok je pješaštvo moglo zadržati položaje, konjica je bila brza i pokretna, dajući vojsci iznimno učinkovitu ofenzivnu moć. Stotinama godina ništa nije izazivalo strahopoštovanje kao konjički napad.

Obuka konja za rat nije bio nimalo lak zadatak. Konji su po prirodi nespretne životinje, a obuka je bila skupa, kao i njihovo održavanje. Tijekom srednjeg vijeka u Europi samo su elite bile u stanju priuštiti luksuz da se bore na konju. Ipak, razvojem topništva njihova moć počela je slabiti, a razvoj mehanizacije u potpunosti završio potrebu za njima.

Životinje - 1 Životinje - 1 (Foto: Getty Images)

Golubovi

Golubove se počelo koristiti za prenošenje poruka još 3 tisuće godina prije nove ere u Egiptu. Naravno, ova sposobnost dostave poruka išla je ruku pod ruku s mogućnošću dostave poruka na, ali i s bojnog polja.

Tijekom Prvog svjetskog rata golubovi su se uvelike koristili, a tisuće ptica bilo je „zaposleno“. Neki golubovi su čak nagrađeni medaljama za svoje usluge. Jedna takav golubica, Cher Ami, nagrađena je ratnim odličjem zbog prijenosa 12 poruka tijekom bitke kod Verduna 1918. Ona je svoju posljednju poruku dostavila unatoč rani od metka, a poruka je spasila živote 194 američka vojnika.

U Drugom svjetskom ratu broj korištenih golubova bio je još veći. Samo Velika Britanija koristila je preko 250 tisuća golubova. Trideset i dva goluba nagrađena su Dickin medaljom, najvišim odličjem odvažnosti iz Ujedinjenog Kraljevstva koje se može dodijeliti životinjama za njihove zasluge.

Slonovi

Vjerojatno najpoznatija priča o ratnim slonovima pripisuje se događajima iz Drugog punskog rata. Unatoč popularnim pričama o Hanibalovim slonovima koji su prešli Alpe, istina je da je samo jedan slon preživio prijelaz. Nakon uspjeha Rima i izbacivanja Hanibala, uslijedila je i nova bitka.

Hanibal i Kartažani su rasporedili 80 slonova protiv Rimljana, ali rimski vojskovođa Scipion afrički sjetio se genijalne ideje. Naredio je svojim legijama da viču i lupaju svom snagom po štitovima, te da na taj način izazivaju najveću moguću buku. Glasni su zvukovi toliko uplašili ove ratne životinje da su njihovi jahači izgubili kontrolu, tako da su neki slonovi pregazili dio vojske, dio ih je pobjegao, a dio skončao živote u nastojanjima da pobjegnu.

Životinje - 3 Životinje - 3 (Foto: Getty Images)

Deve

Deve su se tisućljećima koristile kao ratne životinje na Bliskom istoku. Prvi spomen o devama korištenima u ratu je onaj iz bitke kod Qarqara 853. godine prije nove ere, kada su, prema izvorima, neoasirske snage koristile tisuću deva.

Korištenje deva kao ratnih životinja tijekom srednjovjekovnog doba ostalo je iznimno rašireno, od predislamskih vremena kroz muslimanska osvajanja do modernog doba. Od 1798. do 1801. Napoleon je koristio deve tijekom francuskih ratovanja u Egiptu i Siriji. Kasnije, kroz kolonijalno doba, kolonijalne sile poput Britanije, Italije, Njemačke, Francuske i Španjolske su sve zapošljavale jahače deva da patroliraju svojim pustinjama.

Trenutačno, moderne vojske i policijske snage još uvijek koriste deve kao ratne životinje za patroliranje pustinjskim područjima.

Dupini

Hladni rat doveo je do uvođenja dupina u oružane snage Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Iako su se koristili (i još uvijek koriste) kitovi beluga, tuljani, morski lavovi i druge morske životinje, glavni fokus pomorskih programa bili su dupini.

Dupini su dokazali svoju vrijednost u otkrivanju i zbrinjavanju mina, kao i igrajući važnu ulogu u zaštiti brodova. S priključenim sonarom, oni patroliraju područjima oko brodova i označavaju neprijateljske plivače koji planiraju sabotaže. Iako je malo vjerojatno (srećom) da će dupini vidjeti stvarnu borbu, njihova upotreba kao ratnih životinja je neosporna, a njihov doprinos oružanim snagama visoko cijene mornarice u kojima su „zaposleni“.

Povratak otpisanih: Divlje životinje ponovno naseljavaju Europu Divlje životinje - 1 Divlje životinje - 2 Divlje životinje - 3 +1 Divlje životinje - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju