Passage du Gois cesta je koja se nalazi u zapadnom dijelu Francuske i povezuje kopno, točnije grad Beauvoir sur Mer s otokom Noirmoutier, odnosno sa selom Barbâtre na tom otoku. Prolazi zaljevom Baie de Bourgneuf, jednim od najvažnijih mjesta za berbu kamenica u regiji, duga je nešto više od četiri kilometra, a posebna je po tome što je dvaput u danu – nema, tj. prekrivena je morem.

Kad nadođe plima, cesta ostaje metar i pol do čak četiri metra pod morem. Upravo zbog toga je i opasna. Iako je postavljena svjetlosna signalizacija čitavom njezinom dužinom i vozači se stalno pozivaju da provjere stanje – uvijek ima onih koji ne slušaju ili su uvjereni da su brži od plime. Svake se godine na toj cesti odradi 15 do 30 akcija spašavanja onih koji ipak nisu bili dovoljno brzi. Cesta je ponekad djelomično pod morem i zbog valova. Imajte na umu da je ona vrlo skliska, što zbog toga što je mokra, što zbog mulja koji se taloži po njoj, a kako je često maglovito, ne igrajte se i uvijek poštujte ograničenje brzine.


Prvi spomen ceste Passage du Gois, tada opasnoga pješačkoga prolaza kroz zaljev, datira još iz 9. stoljeća. Prvi je put obilježen 1819. godine, a nekoliko godina kasnije postavljeni su i tornjevi za spašavanje u koje su se oni zatečeni plimom mogli skloniti, a i danas su tamo - s istom funkcijom.

Cesta je bila od vitalne važnosti za otočko stanovništvo, pa je početkom 20. stoljeća Passage du Gois godišnje prelazilo oko 600 konja, 600 krava, 100 automobila i više od 12 tisuća pješaka. Iako je 1971. godine sagrađen most koji povezuje Noirmoutier s kopnom, ova je cesta i dalje ostala vrlo prometna i posjećena zbog svoje atraktivnosti. Danas njome dnevno prolazi više od tisuću vozila, a ljeti gotovo dvije i pol tisuće.

Kako turisti znaju biti opasni za sebe, lokalne su se vlasti čak s nekim pružateljima usluga autonavigacije dogovorile da se ta cesta ne preporučuje, a kako bi se povećala sigurnost tog neobičnog morskog prolaza, na službenoj stranici mogu se naći baš sve informacije o stanju na cesti, koeficijentu plime, očekivanom vremenu plime tijekom godine, a možete i sami provjeriti kako je u ovome trenutku - na snimci uživo.

Passage du Gois i njegova okolica utočište su mnogim vrstama flore i faune, a najpoznatiji su zbog kamenica koje se ovdje beru. Od 2017. klasificirani su kao područja od nacionalnog interesa i spomenici prirode, a zaljubljenici u trčanje prepoznat će da se ovdje desetljećima održava utrka Foulées du Gois, na kojoj se više od tisuću trkača utrkuje s vremenom i plimom.

 

  Čudesni otok na kojem kilogram krumpira košta 3700 kuna Noirmoutier - 1 Noirmoutier - 4 Noirmoutier - 3 +0 Bonnotte

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju