Najljepše smetlište na svijetu nalazi se na otoku Anegada. Planina od ostataka školjaka visoka 3,6 metara jedna je od najvećih atrakcija Djevičanskih otoka, a nastajala je stoljećima.

Pretpostavlja se da je stara oko 800 godina i služi kao podsjetnik na ribare koji su nekoć lovili u tirkiznim karipskim vodama. Nagađa se da ribari nisu htjeli raštrkati ljušture po morskom dnu kako ih žive školjke ne bi izbjegavale i time smanjili šanse za dobar ulov.

U svakom slučaju, školjaka u Anegadi i dalje ima dovoljno, bez obzira na to što se na okolnim otocima njihova količina smanjuje. Školjke su nezaobilazan specijalitet na otočnim restoranima i nalaze se na gotovo svakom jelovniku. 

Zbog punog okusa i sočnog mesa pariraju jastogu, a pripremaju se na brojne načine. Omiljene su i pržene, poslužene s jednostavnim umacima na bazi kečapa ili majoneze. 

Najljepše smetlište na svijetu do prije deset godina bilo je gotovo nepoznato, no danas turisti mogu krenuti na jednu od tura i razgledati brdo od školjaka. Smetlištu ne smetaju niti jaki vjetrovi, preživjelo je čak i uragan Irmu koji je projurio brzinom od 285 kilometara na sat.

Rajčice Hrana i piće Nije cijeli plod jestiv! 5 namirnica sa skrivenim otrovnim dijelovima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju