Nije mali broj onih koji se slažu kako je knjiga najbolji čovjekov prijatelj, te da s knjigom nikad nisi sam. E pa, ako ste vi među njima, ne bi bilo loše odsjesti u nekom od ovih hotela, koje za zaljubljenike u književnost, preporučuju na stranici Lonely Planet!

The Literary Man, Obidos, Portugal

Bibliofili mogu pronaći sve što im padne na pamet unutar zidova ovog hotela. Mnoge prostorije ispunjene su knjigama od poda do stropa, s mnoštvom udobnih fotelja, ali i kaminom koji će goste ugrijati za vrijeme hladnog vremena i vjerojatno pružiti osjećaj čitanja kakav nikad u životu nisu iskusili. Ovaj bivši samostan nije samo dom za „knjiški“ hotel, već i za restoran, vinariju i specijalizirani džin bar, tako da je ovdje užitak potpun. Također, dodajmo da je i odsjedanje na bilo kojem drugom mjestu u gradu također poželjno za bibliofile, jer je Obidos proglašen UNESCOvim gradom književnosti s obzirom da ima čak 14 knjižara na 3100 stanovnika!

 

 

L'Hotel, Pariz, Francuska

Jedan od najmanjih hotela koji se mogu pohvaliti s pet zvjezdica u glavnom gradu Francuske, najpoznatiji je po tome što je bio posljednji dom legendarnog Oscara Wildea, od 1898. pa do smrti dvije godine poslije. U njegovo vrijeme, hotel je bio jednostavan i skroman, a danas je preuređen u raskošan hotel, koji bi zasigurno oduševio i samog pisca. Oscar Wilde Suite soba je u kojoj je slavni Irac preminuo, a danas je jako vole rentati mnogi celebovi. Soba je ispunjena njegovim slikama i pismima, a recimo i kako Wilde nije jedina slavna osoba koja je ovdje odsjedala. Naime, u hotelu su rado noćili i Picasso, Dali, Jim Morisson...

 

 

Gladstone's Library, Hawarden, Wales

Ovaj objekt teško možemo nazvati hotelom, jer se radi o knjižnici s B & B smještajem. Gosti imaju u potpunosti omogućen pristup knjižnici i čitanju u tišini, a na raspolaganju stoji, pazite sad – 150 tisuća knjiga. Također, nigdje nema televizora, tako da nećete moći reći kako vam je nešto odvuklo pažnju, a s obzirom da je ovaj smještaj postao inspiracija mnogim britanskim književnicima za svoja djela, tko zna, možda boravak ovdje od vas stvori pisca.

Ambassade Hotel, Amsterdam, Nizozemska

Unikatni hotel u centru nizozemske prijestolnice, proširen je na nekoliko zgrada iz 17. stoljeća, od kojih svaka ima drukčiju fasadu. Također, pisci ga jako vole, tako da u njemu i dan danas kad je u posjeti Amsterdamu odsjeda Salman Rushdie, a stalni gosti bili su i Umberto Eco i Toni Morrison. Biblioteka broji više od 5 tisuća naslova, a fora je da mnogi od njih imaju i posvetu od autora koji su noćili u hotelu.

 

 

The Library Hotel, Koh Samui, Tajland

Ako smirujuće okruženje stvara miran um, ovaj hotel će definitivno opustiti svakog gosta. Smješten na plaži Chaweng, nudi 1400 knjiga prije nego se odlučite brćkati u bazenu i osluškivati valove u pozadini. U svakom slučaju, s ovim hotelom ne možete promašiti, mada se nama čini, kako bi se u njemu sasvim dobro snašli i oni kojima knjige nisu baš najbolji prijatelji...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju