Dodirnete li desnu dojku Julijina kipa u Veroni, ispunit će vam se želja. Potapšate li Kumilovu glavu u Bratislavi, uskoro biste mogli dobiti prinovu u obitelji. Turisti putuju diljem svijeta i maze Budine trbuhe, hvataju za nosove američke predsjednike i rade mnoge druge stvari ne bi li prizvali sreću u svoj život.

No znate li što sve trebate pomilovati u Hrvatskoj da bi vam se ispunile sve želje?

Kip Grgura Ninskog, Split, Nin i Varaždin

Kip Grgura Ninskog u Dioklecijanovoj palači u Splitu djelo je slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Legenda kaže da će vam se ispuniti želja ako ga uhvatite za monumentalni nožni palac. S obzirom na to koliko je taj dio tijela izlizan u odnosu na ostatak kipa, to čine mnogi turisti, ali i lokalno stanovništvo.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Tri Hita Karana: Trik rajskog otoka za sreću u novoj godini

Uvaženi hrvatski kipar napravio je još dvije statue Grgura Ninskog, a one su postavljene pokraj crkve sv. Anselma u Ninu i na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Iako hvatanje nožnog palca nije toliko često kao i u Splitu, neki vjeruju da sreću možete prizvati i ako pomilujete Grgurov palac u spomenutim hrvatskim gradovima.

Kip Marina Držića u Dubrovniku
Još je jedan Meštrovićev kip u Hrvatskoj postao srećonoša – onaj slavnog komediografa Marina Držića u Dubrovniku. Nitko zapravo ne zna kada se proširio urbani mit da hvatanje Marinova nosa donosi sreću, no to danas čine brojni turisti.

Lokalne vlasti pretpostavljaju da su turisti primijetili izlizanost kipa na predjelu nosa, ali i njegova krila te zaključili da postoji neki sretan razlog za to. Istina glasi da su se dubrovačka djeca često igrala u okolici kipa, penjala u njegovo krilo, a ravnotežu održavali držeći se za njegov nos.

No ako ste u prolazu, pomilujte ga, za svaki slučaj.

Colobraro Zanimljivosti Grad na jugu Čizme čije ime niti jedan Talijan ne želi izgovoriti

Kamenita vrata u Zagrebu mogu donijeti (ne)sreću
Kamenita vrata u Zagrebu jedno su od najposjećenijih turističkih mjesta u glavnom gradu Hrvatske. Dio su stare gradske jezgre, a čuvaju sliku Majke Božje od Kamenitih vrata koja se smatra zaštitnicom Zagreba. Kada posjećujete to mjesto, pazite kako ulazite – neki tvrde da prolaz kod sredinu može donijeti nesreću. Umjesto toga Kamenitim vratima priđite s lijeve ili desne strane prolaza.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju