Bengal se smjestio u južnome dijelu Azije, oko delte Ganges–Brahmaputra i uz Bengalski zaljev te na otprilike tisuća četvornih kilometara broji oko 250 milijuna stanovnika. Istočni dio pripada Bangladešu, a zapadni je dio u sklopu Indije (savezna država West Bengal). Pretežno plodna ravnica, ispresijecana mnogobrojnim riječnim tokovima (Ganges, Brahmaputra, Meghna, Tista, Damodar, Rupnarain, Hooghly) i kanalima za natapanje i plovidbu.

Jedinstven među indijskim državama po tome što se proteže sve od Himalaje do mora, West Bengal sve više budi zanimanje turista koje mame neistražene i nerazvikane destinacije, poput primjerice glavnoga grada Calcutta (Kolkata), čiji stanovnici bez obzira na golemu stopu siromaštva i dalje zadržava sliku sofisticiranog, srdačnog grada koji je nekoć bio prijestolnica Britanske Indije.

I ostatak West Bengala ima predivnu paletu krajolika i kultura, od dramatičnog Darjeelinga do golemih močvara Sundarbana po kojima lutaju kraljevski bengalski tigrovi. Prizori egzotični zapadnjacima mogu se vidjeti diljem zemlje, a neke od njih je snimio IT project manager Nilendu Banerjee - prikazuju muškarce i djecu u Canningu kako razvrstavaju mreže za ribolov.

Potrebno ih je osušiti i provjeriti jesu li čitave prije nego se ponovno upotrijebe. Veličina mreža varira od četiri do osam metara u promjeru. Nakon razvrstavana radnici traže mjesta na kojima su popucale te najlonskim koncem šiju rupe. Plaćeni su oko 90 kuna za radni dan, odnosno 10 sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju