U Malinskoj na zapadnoj obali otoka Krka, nekada malenom ribarskom mjestu u koje je turizam provirio još u posljednjim desetljećima 19. stoljeća, stotinjak godina kasnije, početkom 1970-ih, u doba euforičnog turističkog zamaha bivše države, izgrađen je Hotelsko-turistički kompleks Haludovo.

Najekskluzivniji hotel u Jugoslaviji bio je neobičan portal kapitalizma u socijalistički svijet, a trebao je, zbog svog luksuza i prije svega kockarnice, zbog koje su ga brzo prozvali "jugoslavenskim Las Vegasom", dovoditi bogate turiste čitave godine.

Ipak, ekstravagantan poduzetnički projekt doživio je tek jednu glamuroznu sezonu i onda nekako izgurao skoro dva desetljeća kao prilično običan hotel, da bi sa samostalnom državom i privatizacijom, kako to već biva – propao.

Komunizam i(z) čaše za šampanjac

Kompleks Haludova projektirao je Boris Magaš, arhitekt koji je projektirao i Solaris u Šibeniku i kasnije stadion na splitskom Poljudu. Haludovo je koncipirano kao raskošan turistički grad s dva hotela – Tamarisom i luksuznijim Palaceom, apartmanima u nizu koji su tvorili "zidine", atrijskim vilama i skulpturama Frana Kršinića u hotelskom parku, Ribarskim selom te svom silom sportskih igrališta, bazena i drugih atraktivnih sadržaja.

Investitor je bio američki biznismen talijanskih korijena, suosnivač časopisa Penthouse Roberto Guccione. U projekt je uložio 45 milijuna dolara (danas bi to bilo više od 250 milijuna) plus pola milijuna za oglašavanje, dok je službeni vlasnik Haludova bila državna tvrtka Brodokomerc, koja je Guccioneu morala plaćati postotak od godišnje zarade.

Nekad bilo, sad se spominjalo: 5 veličanstvenih i propalih zdanja koja spavaju u Hrvatskoj Petrova gora - 9 Petrova gora - 6 Bosiljevo, Hrvatska - 9 +13 Bosiljevo, Hrvatska - 8

Središnji dio projekta i ambiciozne vizije investitora bila je luksuzna kockarnica u Hotelu Palace, Penthouse Adriatic Club, koju su uspoređivali s najboljim svjetskim kockarnicama, a bogati gosti iz zapadnih zemalja dolazili su posebnim charter-letovima ili direktnim autobusima, samo da bi kockali - s pogledom na more, jer, za razliku od većine, ova je kockarnica imala staklenu stijenu - s fantastičnim pogledom.

Sezona za pamćenje

No krenimo redom, priča ionako nije dugačka. Nakon četiri godine gradnje hotel Haludovo Palace i kasino Penthouse Adriatic Club otvoreni su 1972. godine. U lipnju 1972. u Penthouseu je izašla Reklama koja Haludovo opisuje kao "luksuzni resort smješten na idiličnom otoku Krku, nekoliko milja južno od Trsta i točno nasuprot Venecije", a niti mjesec dana kasnije na aerodrom u Omišlju sletjela je prva grupa Amerikanaca.

Luksuzno uređen kompleks s visećim vrtovima i fontanama, skupim lusterima i debelim tepisima, saunama i salonima za masažu, elegantnim barovima i privatnim plažama Guccione je dodatno ukrasio s pedeset, možda i više, djevojaka u oskudnoj odjeći koje su dočekivale goste na aerodromu i brinule se o njima.

Malinska, 1970-ih, samo da vas vratimo u kontekst. Nije ni čudo da i danas kruže legende o zabavama i posjetiteljima (a u prvoj i nekoliko kasnijih godina prošlo je ovuda poslovnjaka i estrade i svjetske politike, od Gaddafija i Sadama Huseina do Toma Jonesa). Navodno se te sezone u Haludovu trošilo sto kilograma jastoga i pet kilograma kavijara na dan, a šampanjac je tekao u potocima… ili bar bazenima, kako se priča.

Odmah nakon prve sezone Roberto Guccione povlači se iz Haludova. Od toga jednog ljeta, i sam je govorio, nikada se nije financijski oporavio. Osim ogromnih gubitaka, pokazalo se da jugoslavenski standard, makar i sa svjetlucavim lusterima, ne može zadovoljiti bogate zapadne goste, što zbog problema s opskrbom i loših telefonskih veza, što zbog nedostatka proizvoda na koje su ti gosti naučeni.

Haludovo je još početka 1980-ih radilo kao luksuzni hotel, ali plaža i bar bili su otvoreni za sve. U 1980-ima sav je sjaj nestao i Haludovo je postalo jedno od brojnih odmarališta okrenuto turizmu za široke mase. Onda su došle devedesete i rat, a u Haludovu su bile smještene izbjeglice, zadnji gosti toga hotela.

Sadašnji vlasnik Haludova, kontroverzni ruski biznismen armenskog podrijetla Ara Abramyan, želio je otvoriti superluksuzni hotel s pet plus zvjezdica i privatnom plažom, što je naišlo na žestok otpor mještana. Ali - ovih dana počelo se čistiti područje oko Ribarskog sela. Iz Općine su potvrdili da u listopadu počinju radovi, a Ribarsko selo primit će goste već sljedeće ljeto, kažu.

Druga faza, koja se odvija istovremeno s ovom prvom, obuhvaća između ostalog izradu novog Urbanističkog plana i predstavljanje idejnoga projekta, koji će biti stavljeni na javnu raspravu. Kakva je nova ideja vlasnika, što će o tome reći stanovnici Malinske, hoće li Haludovo doista oživjeti… Ostaje nam samo čekati.

Najskuplji jugoslavenski projekt: Tajna vojna baza i podzemni aerodrom koji skrivaju jedan od najvećih mitova o SFRJ-u Željava - 4 Željava - 3 Željava - 2 +2 Željava - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju