Dok šetamo prirodom ili sjedimo na klupi i ne radimo ništa, zapravo prakticiramo „niksen“, nizozemski trend koji je nastao kao način rješavanja sa stresom. Niksen nalaže da ne radimo ništa i jednostavno pustimo umu da luta kamo želi ići.

Niksen je glagol u nizozemskom jeziku koji je izveden iz „niks“, riječi koja znači „ništa“. A Nizozemci su baš kao i njihov jezik praktični i direktni. Iako zvuči paradoksalno, niksen nas čini produktivnijima jer pauze od mozganja omogućuju odmor, a samim time i bolji fokus.

U skladu s time, u Nizozemskoj se prekovremeni rad ne potiče kako bi ljudi bili učinkovitiji na duge staze. Za mozak u dobroj formi Nizozemci preporučuju i neki oblik fizičke aktivnosti, najbolje u prirodi, kao što je trčanje, hodanje ili vožnja biciklom.

Čak i u velikim gradovima kao što su Rotterdam, Haag ili Amsterdam, ne treba puno putovati do mjesta za rekreaciju. U suradnji sa sustavom nizozemskih željeznica nastala je i mreža pješačkih ruta do kojih je lako doći vlakom ili drugim javnim prijevozom. Duge su između 7 i 22 km, što ih čini savršenim za jednodnevni izlet. A s obzirom na mnoge klupe duž puta, pauzu je najbolje iskoristiti za niksen.

Sedam zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o tajanstvenom gradu uklesanom u stijenu Petra - 1 Petra - 2 Petra - 3 +1 Petra - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju