Svaka država ima svoju specifičnu kuhinju i nacionalne specijalitete po kojima su prepoznatljivi u cijelom svijetu. U Kini ćemo pojesti pekinšku patku, u Italiji ćemo probati najbolju tjesteninu ili pizzu, u Grčkoj ćemo uživati u girosu, a u Mađarskoj ćemo probati tradicionalni gulaš. Međutim, za potpuni doživljaj u nekom restoranu nije dovoljna samo ukusna hrana, već i ambijent i usluga koji čine razliku i tjeraju nas da se iznova vraćamo i uživamo u specijalitetima koje nam nude.

Neki restorani su otišli korak dalje kako bi privukli svoje goste pa diljem svijeta tradicionalnu hranu možemo probati u zraku, pećini, na ledu, ispod zemlje ili na samom vrhu planine. Izdvojili smo nekoliko restorana koji se ističu svojom kreativnošću.

Restoran za one koji se ne boje visine

U Belgiji možete svoje iskustvo podići na višu razinu – doslovno. Kada spomenemo Bruxelles, prva asocijacija je „prijestolnica Europe“, grad kojeg poznajemo kao središte međunarodnog upravljanja i poslovanja. Međutim, Bruxelles je puno više od toga. Ondje možemo vidjeti briljantnu arhitekturu, muzeje, živahni noćni život i restoran koji se smjestio 50 metara iznad zemlje.
Večera na nebu, ručak na nebu pa čak i vjenčanje na nebu, samo su neke od opcija koje nudi belgijski restoran „Dinner in the sky“. 2006. su „Hakuna Matata“, agencija specijalizirana za gurmanske užitke i „The Fungroup“, tvrtka koje se bavi instalacijama u zabavnim parkovima ujedinile svoje snage i predstavile nevjerojatnu priču – leteći stol koji se uzdigao iznad glavnog grada u Belgiji. Njihova priča nije ostala samo u Belgiji, a stol je kroz godine preletio preko brojnih država svijeta. 

Podvodni restoran na Maldivima

Maldivi su jedna od najegzotičnijih destinacija na svijetu. Hrana je jako važan dio putovanja, ali kad se spremamo na Maldive više razmišljamo o pješčanom raju i tropskom suncu, nego o specijalitetima. Možda je upravo to razlog zašto je nastalo ovo posebno mjesto – restoran smješten pet metara ispod površine vode.
Radi se o prvom i najvećem podvodnom restoranu na svijetu. Restoran Ithaa, smjestio se na otoku Rangaliju i danas je poznat kao jedan od najljepših, ali i najskupljih restorana na svijetu. Restoran poslužuje samo morske specijalitete, a za pristojnu večeru za dvoje trebat će odvojiti najmanje tisuću dolara

Kako su jeli naši predci

30 kilometara od Mombasa u Keniji, smjestio se restoran „Ali Barbour's cave“. Gosti ulaze kroz skromnu, bijelu fasadu, a zatim se spuštaju 10 metara ispod zemlje kako bi uživali u specijalitetima drevne koraljne špilje. Poseban dojam stvaraju prigušeno svjetlo i zvijezde koje svijetle kroz otvor iznad glava. Špilja je gotovo netaknuta, osim kuhinje i kupaonice koje su modificirane kako bi se mogla realizirati ova nevjerojatna gastro priča.
Jelovnik je internacionalni, a poslužuju se samo morski plodovi. Ljudi iz raznih krajeva svijeta dolaze kako bi probali obrok koji je uhvaćen samo nekoliko metara od njihovog stola.

Viseći restoran u Kini

U Kini, u „sretnoj dolini Xiling“, smjestio se još jedan nevjerojatni restoran. „Fangweng“ je poznat kao viseći restoran, a osim u hrani, zagarantirano je i uživanje u pogledu koji ostavlja bez daha. Litice, špilje, parkovi i rijeke smjestili su ovaj restoran na listu destinacija koje morate posjetiti barem jednom u životu.
„Fangweng“ visi iznad rijeke Yangtze, a ondje možete probaci samo lokalne specijalitete. Posjetitelji ističu lokalnu ribu iz rijeke sa domaćim zeljem i aromatiziranim palačinkama kao specijalitet koji se mora probati. Putoholičari upozoravaju da je piće puno skuplje od hrane pa će za jedno bezalkoholno piće trebati odvojiti najmanje 50 dolara. 

Jeste li za ručak u WC-u?

Na Tajvanu se smjestio svjetski prvak među čudnim restoranima. Radi se o lancu restorana „Modern Toilete“, koji je inspiriran izgledom toaleta. Umjesto na stolicu, sjest ćete na zatvoru wc školjku, a umjesto na stolu, obrok ćete pojesti na improviziranom umivaoniku. U početku je vlasnik otvorio samo jedan restoran, ali veliki interes za ovom nesvakidašnjom ponudom pretvorio je ideju u unosni biznis. Turisti vole „Modern toilete“ zbog dobre lokalne hrane, novog iskustva i prihvatljivih cijena. U ovom restoranu, kažu posjetitelji, može se dobro najesti za svega 10 dolara.
Ovo je jedan od prvih restorana koji je sukladno novom tajvanskom zakonu prestao upotrebljavati meso psa i mačke za pripremu jela.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju