Završi li samo jedan opušak u moru, potrebno je čak deset godina da se razgradi, a budući da naše ribe i ptice ne puše, udruga Volim Vlašići pušačima je olakšala odluku što učiniti s opušcima. Ekološka akcija pod pokroviteljstvom Zadarske županije te Turističke zajednice grada Paga nastavlja se besplatnim pepeljarama na glavnoj plaži u Vlašićima i njezinoj neposrednoj blizini.

„Pepeljare mogu biti jednokratne ili višekratne, izrađene su od papira (kartona), biorazgradive te na sebi imaju upute za sastavljanje. Koriste se tako da se unutra stavi pijesak, a pepeljare zabodu u pijesak da mogu nesmetano stajati.

Nakon korištenja pepeljara se izvadi iz pijeska, a pijesak koji je unutra izađe kroz rupice na pepeljari. Opušci s pepeljarom bacaju se u obližnju kantu za smeće. Nadamo se da će pušači na plaži koristiti pepeljare i na taj način doprinijeti zaštiti okoliša uvale Vlašići koja se nalazi u ekološkoj mreži Natura 2000.“, objavila je udruga Volim Vlašići na društvenim mrežama.

U sklopu projekta "Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše" smanjuje se onečišćenje plaže od opušaka, ali i potiče briga za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta.

Parobrod Baron Gautsch, Metkovic i Graf Wurmbrand u Trstu 1910. godine Zanimljivosti Hrvatski Titanic: Poprište tragedije u Jadranskom moru koje mnogi danas žele vidjeti

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju