U Džedi u Saudijskoj Arabiji u sklopu Međunarodne zračne luke kralja Abdulaziza podignut je najveći hangar na napuhavanje. Monumentalnu strukturu dugu 81 metar, široku 75 metara i visoku oko 25,5 metara konstruirala je tvrtka Buildair sa sjedištem u Barceloni još 2019. godine.

Riječ je o ogromnom bijelom hangaru od plastike po imenu Hangar H75 Jeddah koji može prihvatiti zrakoplove veličine poput Boeinga 787 ili Airbusa A330, a koji koristi saudijska tvrtka Saudia Aerospace Engineering Industries za održavanje komercijalnih zrakoplova.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Lijepa, ali jeziva: Avionska pista za koju piloti moraju proći posebnu obuku

Za razliku od većine stvari na napuhavanje iz kojih zrak polako „curi“ s protekom vremena i zbog temperaturnih razlika, kod Buildairovih hangara to nije slučaj. Tvrtka je razvila posebnu tehnologiju na napuhavanje po imenu AIRTIGHT koja zadržava strukturu na mjestu bez potrebe za kontinuiranim pumpanjem zraka i na temperaturi do 60 Celzijevih stupnjeva.

Valja napomenuti i da automatski upravljački sustav kontinuirano prati tlak zraka unutar samog hangara. Zrak u konstrukciji djeluje kao izolator pa ljudi mogu raditi unutar hangara u svako doba dana i u svim klimatskim uvjetima. Baš kao i kod tradicionalnih hangara, unutrašnjost je opremljena rasvjetom, klimatizacijskim i protupožarnim sustavom.

Avion Zanimljivosti Zašto avioni izbjegavaju let preko Tihog oceana

Glavna prednost hangara na napuhavanje u odnosu na klasične objekte od betona jest što se može podići u kratkom vremenu, odnosno za otprilike tri mjeseca. U taj je vremenski period uključeno je sve od planiranja objekta do samog podizanja. Vrlo lako se i rastavlja i prenosi bez ikakvih vidljivih tragova na zemlji.

Hangari na napuhavanje nisu trajno rješenje, ali mogu potrajati nekoliko godina. U posljednjih nekoliko godina postali su popularni diljem svijeta. Ne čudi stoga što Buildair već radi na još većem objektu na napuhavanje koji će moći prihvatiti limene ptice poput Airbusa A380.

Kako je Buildair podigao trenutnog rekordera, pogledajte u njihovom YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju