Zanimalo nas je koji su najveći aerodromi na svijetu. Da ne bi bilo zabune, ne oni koji imaju najveći promet ili koji su najfrekventniji, nego oni koji su zauzimaju najveću površinu.

Prvi na popisu teško da će skoro biti svrgnut s toga mjesta, a uvršten je i u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Riječ je o Međunarodnoj zračnoj luci King Fahd u Saudijskoj Arabiji u koju bi gotovo stali i svi ostali s ovog popisa pet najvećih. Da ne otkrijemo previše u uvodu, krenimo redom.

1. Međunarodna zračna luka King Fahd (DMM)

Međunarodna zračna luka King Fahd u Dammanu u Saudijskoj Arabiji, nazvana po kralju Fahdu bin Abdulazizu Al Saudiju, s površinom od 315 kilometara kvadratnih, vodeća je na listama na kojima se nalaze najveći aerodromi na svijetu.

Toliko je velika da je, primjerice, susjedna država Bahrein tek dvostruko veća od nje. Komercijalni letovi prometuju ovim aerodromom od 1999. godine. Iako je najveći po veličini, tek je treći u svojoj državi po broju putnika – ovuda ih prođe "samo" 10 milijuna godišnje.

Odlasci s Terminala 2 na Changiju odnedavno izgledaju još zanimljivije Putovanja "Vodeni" zid visok 14 metara koji oduševljava putnike na najboljem aerodromu na svijetu

Aerodrom Kralj Fahd ima ima dvije piste i tri zgrade terminala: jednu za zaposlenike, jednu za putnike i jednu za - saudijsku kraljevsku obitelj. Ne koristi se često, ali je uvijek spreman i prilično raskošno uređen.

2. Međunarodna zračna luka Al Maktoum (DWC)

Međunarodna zračna luka Al Maktoum u u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zauzima površiu od približno 140 kvadratnih kilometara. Za usporedbu, grad Split se prostire na oko 80 kvadratnih kilometara. Aerodrom je službeno otvoren 2010. godine. DWC je dio kompleksa Dubai World Central, a osim najsuvremenijom infrastrukturom, može se pohvaliti i najdužom pistom na svijetu. 

Dubai Dubai (Foto: Shutterstock)

3. Međunarodna zračna luka Denver (DEN)

Međunarodna zračna luka Denver u tome gradu u američkoj državi Colorado, velika je otprilike približno 136 kvadratnih kilometara i najveća je zračna luka u SAD-u. Od druge američke zračne luke po veličini, one u Dallasu, denverska je dvostruko veća, a zbog njezina prepoznatljivog dizajna, usuđujemo se reći da je ovo i najljepši aerodrom na svijetu.

4. Međunarodna zračna luka Kuala Lumpur (KUL)

Ovaj aerodrom s površinom od 101 kilometra kvadratnog otvoren je prije 25 godina, na nesagledivo ogromnom poljoprivrednom zemljištu, a radi se i na proširenju nakon kojeg će, pretpostavlja se, umjesto dosadašnjih 24 milijuna putnika godišnje moći primiti njih 100.

Ova zračna luka glavno je čvorište Malaysia Airlinesa i niskotarifnog prijevoznika AirAsia, a brzim vlakom izvrsno je povezana i s gradskim središtem do kojeg se stiže za manje od pola sata.

5. Međunarodna zračna luka Istanbul (IST)

"Novi" istanbulski aerodrom, otvoren je 2018. s ambicijom da postane najveći na svijetu. Proteže se na otprilike 76,5 četvornih kilometara, a njezin strateški položaj na mjestu gdje se susreću Europa i Azija samoj joj povećava važnost.

Suvremena i moderna, ova se zračna luka ističe svojim dizajnom, a prepoznatljiva je po tornju za kontrolu zračnog prometa u obliku tulipana. Iako je u pogonu već pet godina, bit će potpuno dovršena tek 2025.

Europski aerodrom u kojem čekanje nije tlaka: Oaza u kojoj možete otići na piknik, gledati filmove, voziti bicikl... Schiphol Schiphol - 1 Schiphol - 3 +1 Schiphol - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju