Centar za trgovinu dijamantima Surat Diamond Burse u Indiji proglašen je najvećom poslovnom zgradom na svijetu.

Burza dijamantima prostire se na oko 659.000 četvornih metara u sklopu nove poslovne četvrti Diamond Research and Mercantile City u Suratu u Indiji, a obuhvaća devet nebodera s po 15 katova koji su međusobno povezani.

Ovaj poslovni kompleks sadrži 4500 ureda trgovaca dijamantima koji variraju u veličini – od 27 do 250 četvornih metara. Opslužuje ih 131 dizalo, a na raspolaganju su i brojni višenamjenski prostori – od konferencijskih dvorana preko restorana do banki, pa čak i hotela.

Unutrašnjost centra Unutrašnjost centra (Foto: Profimedia)

Surat Diamond Burse obuhvaćat će i posebnu carinarnicu s nacionalnim institutom za istraživanje dijamanata, međunarodni kongresni centar i razne druge obrazovne ustanove.

Nakon četiri godine građevinskih radova, koji su djelomično oduženi i zbog pandemije koronavirusa, centar Surat Diamon Burse trebao bi biti službeno otvoren 21. studenog ove godine.

Tada će i službeno svrgnuti s trona američki Pentagon, koji se godinama smatrao najvećom poslovnom zgradom na svijetu. Sjedište ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, naime, ima 620.000 četvornih metara poslovnog prostora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju