Kad nekamo putujete, jedna od stvari koje svakako uzimate u obzir jest i sigurnost. Jednostavno, nije potrebno ići tamo gdje iz bilo kojeg razloga vaša prava mogu biti narušena, a nedavno je objavljen i LGBT indeks opasnosti. U njemu je rangirano 150 najposjećenijih zemalja svijeta, od onih u koje nije pametno putovati, do onih u kojima LGBT osobe neće imati niti najmanjih problema.

Prilikom izrade poretka u obzir je uzeto osam kriterija – legalizacija istospolnih brakova, zaštita radnika, zaštita protiv diskriminacije, kriminalizacija nasilja, mogućnosti usvajanja, ilegalnost istospolnih odnosa, propaganda/moralni zakoni te odgovor na pitanje iz istraživanja "Je li ovo dobro mjesto za život ljudi koji su gay?".

"Tablica" je napravljena s idejom da olakša put svim LGBT osobama te da znaju što mogu očekivati u svakoj pojedinoj zemlji. Primjerice, istospolni odnosi nedozvoljeni su u čak 38 zemalja na listi, a u njih pet kažnjavaju se smrtnom kaznom. Tako je, recimo, u Nigeriji moguća smrtna kazna, zatvorska u trajanju od 14 godina, ali kriminalizirana je čak i rasprava o LGBT pravima, pa je Nigerija "najneprijateljskija" zemlja kad je riječ o LGBT pravima.

Mnogo bolja situacija nije ni u Kataru, Jemenu, Saudijskoj Arabiji i Tanzaniji, koje zatvaraju poredak prvih pet zemalja u koje LGBT turisti nikako ne bi trebali ići. Napomenimo i kako je veliki broj zemalja u svojevrsnoj "sivoj" zoni jer zakonom eksplicitno ne brani LGBT prava, no zapravo cenzurira priču o njima u medijima.

S druge strane, najsigurnija je zemlja Švedska, koja se tako našla na zadnjem, 150. mjestu, a u stopu je slijede Kanada, Norveška, Portugal i Belgija. Spomenimo još i da se u istraživanju našla i Hrvatska te zauzela 115. mjesto.

Cjelokupne rezultate i pojašnjenja potražite na ovom linku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju