Ulice koje su simbol svoga grada... Neke su posebne zbog bogate povijesti i još bogatije arhitekture, neke zbog šarma i atmosfere, neke zbog trgovina, kafića, restorana i galerija koje im daju poseban karakter.

Naravno, ponekad je dovoljan jedan natpis, ton svjetla od zapadnog sunca ili tek obično drvo da nas neki kutak u nekom tuđem gradu potpuno osvoji, ali ovaj zadatak, predstaviti najpoznatije europske ulice, dovoljno je težak i bez uplitanja subjektivnog.

Ovaj bi popis mogao biti i dvostruko ili trostruko dulji, pa ćemo ga smatrati nedovršenim. Treba nešto ostaviti i za drugi put.

Champs-Élysées, Pariz

Aveniju Champs-Élysées (Elizejske poljane) ne treba posebno predstavljati. Počinje na Trgu sloge i vodi do Slavoluka pobjede. Jedna je od najskupljih ulica na svijetu za stanovanje, a njezin šušur, kina, kafići i luksuzne trgovine rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. "Najljepša avenija na svijetu" nastala je u 17. stoljeću, a prije je ovdje bila – močvara. Dva kilometra dugu aveniju svakodnevno posjeti tristo tisuća ljudi, i u njoj baš svatko pronađe nešto za sebe, danju ili noću.

La Rambla, Barcelona

La Rambla je vjerojatno najpoznatija ulica u Barceloni, ali u stvarnosti se sastoji od 5 bulevara spojenih u dugu šetnicu pa ih nazivaju i množinom - "ramblas". Las Ramblas počinju kod Katalonskog trga i protežu se sve do spomenika Kolumbu na rivi. Gotovo dva kilometra duga ulica s lijepim drvoredom i brojnim kafićima i restoranima vrvi životom u svako doba dana – domaći, turisti, ulični zabavljači, trgovci… I što je najbolje – završava na plaži.

Abbey Road, London

U tijesnoj konkurenciji za najpoznatiju ulicu u Londonu našle su se i Camden High Street i Baker Street, ali Abbey Road ipak odnosi pobjedu. Nalazi se u sjevernom dijelu Londona, poznata je po studijima Abbey Road (nekad EMI), gdje su Beatlesi snimili većinu svojih stvari, i naravno – po njihovu posljednjem albumu koji i nosi ime te ulice. Njegova kultna naslovna fotografija koja prikazuje Georgea Harrisona, Paula McCartneyja, Ringa Starra i Johna Lennona kako prelaze zebru ispred studija jedna je od najreproduciranijih fotografija u povijesti toga medija. Najpoznatiji pješački prijelaz na svijetu inspirirao je i Red Hot Chili Peppers i tvorce kultnih Simpsona.

Unter den Linden, Berlin

Od Berlinske katedrale do Brandenburških vrata proteže se veličanstvena Unter den Linden. Schlossbrücke, Humboldt Forum, Staatsoper, Neue Wache i Zeughaus samo su dio znamenitosti u ovoj ulici. Danas je poznata i po svojim restoranima, kafićima i trgovinama, a prve lipe po kojima je avenija dobila ime posađene su 1647. Nakon Drugoga svjetskog rata bila je gotovo sasvim razrušena, ali nakon pada zida ponovno je izgrađena i obnovljena, te danas blista punim sjajem.

Ulica Nyhavn, Kopenhagen

Sigurno najpoznatija razglednica iz Kopenhagena prikazuje šarene kuće Nyhavna, stisnute jednu uz drugu uz kanal u središtu grada. Nekada su ovdje, u staru luku, pristajali brodovi iz cijelog svijeta, a ulica je bila krcata mornarima koji su posjećivali njezine pubove i – dame. Danas su kuće iz 17. i ranog 18. stoljeća obnovljene i obojene prepoznatljivim živim bojama, a ulicom vladaju terase kafića i restorana. Šetnja Nyhavnom uz kanal obvezna je kad posjećujete Kopenhagen, a osvojit će vas jazzom, opuštenom atmosferom i odličnom hranom. I da, na kućnom broju 20, pa 67, pa 18 u ovoj ulici živio je poznati danski bajkopisac Hans Christian Andersen.

Ulica Istiklal, Istanbul

Ova ulica povezuje trg Taskim s četvrti Galata u najvećem europskom gradu. Dnevno kroz nju prođe i do tri milijuna ljudi – i uvijek se morate probijati kroz svjetinu. Šarena, puna mirisa i zvukova, restorana, barova i trgovina, tramvaja, kina, crkava, konzulata, umjetničkih galerija, kao i fantastičnih primjera neoklasične i secesijske arhitekture, možda vam se neće svidjeti, ali će vas se svakako dojmiti. Na trgu Taksim, na kojem Istiklal završava, često se održavaju prosvjedi i demonstracije, pa ulicu često čuvaju specijalci naoružani dugim cijevima.

Canalazzo, Venecija

Venecijanski kanal Grande, poznat i kao Canalazzo, najvažniji je plovni put koji prolazi kroz grad na vodi i dijeli ga na dva dijela. Optočen palačama građenima između 12. i 17. stoljeća, svjedočanstvo je povijesti i bogatstva Venecije u jednom pogledu. Ima četiri mosta, prolazi uz užurbane tržnice, rajske vrtove i sjajne restorane, muzeje, crkve i brojne druge atrakcije. Žila je kucavica Venecije i vjerojatno najbolji način da upoznate grad.

Veliko čišćenje pariške "prljavice": Rijeka Seine trebala bi biti spremna za olimpijske plivače 2024. Seine - 1 Seine - 2 Seine, Pariz +2 Seine - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju