"Strizivojna ima najdužu ulicu u Republici Hrvatskoj. To je Ulica braće Radića koja je duga 7,8 kilometara, a ime nosi od 1945. godine," piše na internetskim stranicama općine Strizivojna koja je smještena u jugoistočnom dijelu Osječko-baranjske županije.

Kilometraža ove ulice zapravo varira od 7,2 do 8,6 kilometara ovisno o tome tko ju mjeri i što sve pod nju podrazumijeva, odnosno uključuje li u nju i naselje Soljak.

Ulica braće Radić, Strizivojna Ulica braće Radić, Strizivojna (Foto: Google Maps Screenshot)

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Strizivojni živi oko 2000 stanovnika, a čak 70 posto u Ulici braće Radić. Ona obuhvaća 600-injak kućnih brojeva, a u njoj su smještena i sva važnija mjesta u općini – od škole preko ambulante do pošte, ljekarne i raznih trgovina.

Čak dva puta od nje duža je Slavonska avenija u Zagrebu. Točnije, duga je 18 kilometara što joj automatski dodjeljuje titulu najduže hrvatske ulice.

Slavonska avenija duga je 18 kilometara Slavonska avenija duga je 18 kilometara (Foto: Shutterstock)

Ipak, Slavonska avenija koja se prostire od Savske ulice prema istoku do čvorišta Ivanja Reka češće se smatra zagrebačkom prometnicom nego ulicom u urbanističkom, sociološkom ili kulturološkom smislu, zbog čega je mnogi isključuju s ovih popisa.

Portal Grada Kaštela, pak, tvrdi da oni imaju najdužu hrvatsku ulicu.

"Naime, Cesta dr. Franje Tuđmana, mnogim Kaštelanima poznata i kao Stara kaštelanska, gotovo točno pa dvostruko je duža od Ulice braće Radić," pišu na portalu. Prema podacima Google Mapsa radi se o dužini nešto sitno preko 16 kilometara.

Isti napominju i kako je Cesta dr. Franje Tuđmana žila kucavica Kaštela te a s obzirom na podijeljenost grada na sedam manjih spojenih naselja uz obalu Kaštelanskog zaljeva (Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi i Štafilić) ona predstavlja svojevrsni gradski centar.

Najstrmije u Europi: Ulice u kojima se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu Najstrmija ulica u Europi Ulica Ffordd Pen Llech Ulica Baldwin u Dunedinu +0 Ulica Vale u Bristolu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju